ChiosTV
1may2013

Εργατική Πρωτομαγιά.Γιατί και τι;

 

Γιατί  1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο αλλά και σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, 400.000 άνθρωποι, εργάτες και μετανάστες, αναρχικοί, κομμουνιστές και σοσιαλιστές

Γιατί δουλεύεις 8 ώρες;

Γιατί  1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο αλλά και σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, 400.000 άνθρωποι, εργάτες και μετανάστες, αναρχικοί, κομμουνιστές και σοσιαλιστές,  ένωσαν τις φωνές τους, τα σώματά τους και την συλλογική τους δύναμη για να υλοποιήσουν, μέσω του αγώνα τους, το αίτημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Γιατί θα δουλεύεις για 12 ώρες και δεν πληρώνεσαι ούτε τις μισές;

Γιατί ξέχασες πως την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο αλλά και σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, 400.000 άνθρωποι, εργάτες και μετανάστες, αναρχικοί, κομμουνιστές και σοσιαλιστές,  ένωσαν τις φωνές τους, τα σώματά τους και την συλλογική τους δύναμη για να υλοποιήσουν, μέσω του αγώνα τους, το αίτημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Τι μπορείς να κάνεις;

Μπορείς να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι μόνος/η, πως ήδη, χιλιάδες άνθρωποι, βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν και παλεύουν και απαιτούν αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, πως υπάρχουν εργατικά σωματεία, που όσο εσύ απέχεις, αφήνεις σε όλους τους κομματικούς, πράσινους ή μπλε ή κόκκινους, να παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον της εργασίας σου ή του μισθού σου ή της ασφάλισής σου.

Τι δεν πρέπει να κάνεις;

Να μην ξεχάσεις πως έχεις ζωή και όνειρα, να μην αφήνεις κανέναν και καμία να σου βάζουν εμπόδια, οικονομικά ή  κοινωνικά, για να τα κυνηγήσεις. Να μην ξεχάσεις πως ζεις μόνος/η σου, γιατί δεν ζεις! Ζεις μέσα σε μια κοινωνία που αυτή τη περίοδο βάλλεται από παντού, ζεις σε μια κοινωνία που μένει αδρανής σε κάθε κυβερνητικό σφάλμα γιατί εσύ ο/η ίδιος/η μένεις αδρανής.

Κατέβα αύριο στην απεργία της 1ης Μαΐου που γίνεται στη πόλη σου, συζήτα με τον κόσμο που θα βρεις τριγύρω, άκου, πες τη γνώμη σου, πολέμα, μην μένεις αδρανής όμως. Σου βιάζουν την ζωή και εσύ κοιτάς μια έγχρωμη TV. Ας είμαστε ειλικρινείς, ξέρεις ότι δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί, φταις και εσύ που τους έβαλες στη βουλή και φταις που τους αφήνεις να ορίζουν την ζωή σου. Πάρε λοιπόν τις τύχες της κοινωνίας σου χέρια σου και κάνε την καλύτερη.

Θάνος Αγγελόπουλος,

Φοιτητής Κοινωνιολογίας-Πανεπιστήμιο Αιγαίου

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production