ChiosTV
1-mah 2

Η 1η Μάη δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

 

 

Στις 1η Μαΐου είναι η ημέρα των εργατών! Αλλά από αυτή η κυβέρνηση δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Με υπουργική απόφαση λοιπόν μεταφέρουν την αργία στις 7 Μαΐου.

 Γράφει ο Γιώργος Χάμπας

Στις 1η Μαΐου είναι η ημέρα των εργατών! Αλλά από αυτή η κυβέρνηση δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Με υπουργική απόφαση λοιπόν μεταφέρουν την αργία στις 7 Μαΐου. Αγαπητοί ανιστόρητοι βουλευτές και υπουργοί η πρωτομαγιά δεν είναι ούτε αργία ούτε γιορτή, ούτε πανηγύρι είναι ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Στις 1η Μαΐου του 1886 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.  Κεντρικό σύνθημα: “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά μια βόμβα που για πολλούς ίσως να ήταν και προβοκάτσια, έδωσε την αιτία ώστε οι αστυνομικοί να αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ποτέ κανείς δεν έμαθε το πραγματικό αριθμό των νεκρών διαδηλωτών.

Στην Ελλάδα Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη . Το 1893  2.000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης . Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου  για τον “Επιτάφιο”.

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή  την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή  δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Τα παραπάνω για κάποιους που νομίζουν ότι η πρωτομαγιά είναι ακόμα μια γιορτούλα. Η 1η Μαίη είναι απεργία, τα αιτήματα στην Ελλάδα του μνημονίου είναι επίκαιρα. Το βράδυ της Κυριακής ο κατώτατος μισθός καταργήθηκε μέσα στον υποτιθέμενο ναό της Δημοκρατίας κανείς δεν μίλησε! Απολύονται εργαζόμενοι κανείς δεν μίλησε! Κόβονται συντάξεις κανείς δεν μίλησε! Οι νέοι μεταναστεύουν κανείς δεν μίλησε! Μέχρι πότε;; Στις 1η Μάη ας πάρουν το πρώτο μήνυμα να μην δουλέψει κανείς! Κανένα μαγαζί ανοιχτό!  Όπως λέει και ο στίχος του Β. Παπακωνσταντίνου: Δεν είν’ αργία,  είν’ απεργία. Παλεύει η εργατιά.!!

Ο Γιώργος Χάμπας είναι φοιτητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πηγές: el.wikipedia.org     sansimera.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production