ChiosTV
dioksis gia 3 ipourgous 1

Διώξεις για τρεις πρώην υπουργούς

 

Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας διώκονται ποινικά για τις ανακρίβειες στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κάθειρξης

Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας διώκονται ποινικά για τις ανακρίβειες στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», με τον τελευταίο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κάθειρξης, αφού η παράβαση είναι σε βαθμό κακουργήματος

 

Της Κατερίνας Κατή

(Εφημερίδα των Συντακτών)

Η «βόμβα» του ανακριβούς «πόθεν έσχες» «απασφάλισε» χθες για ακόμη τρεις πρώην υπουργούς, δύο «γαλάζιους» κι έναν «πράσινο».

Δύο μόλις 24ωρα μετά την καταδίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε συνολική ποινή οκτώ ετών (εφτά και ένα), χωρίς αναστολή, για ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», η Εισαγγελία Εφετών προχώρησε χθες στην άσκηση ποινικών διώξεων, επίσης για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου,του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Βουλγαράκη, και του πρώην υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρου Δούκα.

Η δίωξη σε βάρος του τελευταίου είναι σε βαθμό κακουργήματος (όπως και του Ακη Τσοχατζόπουλου) καθώς η παράβασή του («εξαφάνισε» 1,1 εκατ. ευρώ στη δήλωση «πόθεν έσχες» του 2010) εμφανίζεται να τελέστηκε μετά την αυστηροποίηση του σχετικού νόμου το 2010. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, η απόκρυψη χρηματικού ποσού που υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ προσδίδει στο αδίκημα κακουργηματικό χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη και καταδίκης, στη συνέχεια, από το δικαστήριο, ο Πέτρος Δούκας κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα χρόνια και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.

Αντίθετα, η ποινική δίωξη σε βάρος των άλλων δύο είναι σε βαθμό πλημμελήματος (ποινή έως πέντε χρόνια), καθώς οι ανακριβείς δηλώσεις τους «πόθεν έσχες» -που μάλιστα στην περίπτωση Παπαντωνίου αφορούν την απόκρυψη ενός τεράστιου χρηματικού ποσού- έγιναν σε χρόνο προγενέστερο του 2010, όταν ο σχετικός νόμος «ευνοούσε» τους παραβάτες πολιτικούς.

Πέραν του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος που αποδίδεται στους Παπαντωνίου-Βουλγαράκη, «συνδετικός κρίκος» στις δικογραφίες οι οποίες έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους είναι και το γεγονός ότι τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν με τη δημοσιοποίηση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

*Οσον αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, διαπιστώθηκε (στο «πόθεν έσχες» του 2008) αδήλωτος τραπεζικός λογαριασμός στην HSBC, στον οποίο είναι κατατεθειμένα 2,2 εκατομμύρια δολάρια (1,3 εκατ. αρχικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα ποσά). Ο λογαριασμός είναι στο όνομα της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου. Αρχικά μάλιστα ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λογαριασμός και έκανε λόγο για συκοφαντίες. Στην πορεία, όμως, ανασκεύασε τη θέση του και σύμφωνα με όσα κατέθεσε στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Αθ. Νάκο, ο ίδιος δεν γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού εφόσον δεν περιείχε δικά του περιουσιακά στοιχεία και γι” αυτό δεν τον συμπεριέλαβε στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες». Διευκρίνιζε επίσης ότι όλα τα χρήματα τοποθετήθηκαν το 2000, ενάμιση χρόνο προτού αναλάβει υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται και από ομάδα εισαγγελέων που διερευνούν τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας δεκαετίας.

*Ο Γ. Βουλγαράκης δεν ανέφερε στη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης (για το 2007) ότι η σύζυγός του Κατερίνα Πελέκη ήταν συνδικαιούχος offshore εταιρείας που διατηρούσε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC, ύψους 117.000 ευρώ. Ο κ. Βουλγαράκης έχει υποστηρίξει πως πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του.

*Στην περίπτωση, τέλος, του Πέτρου Δούκα διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των δηλώσεων 2009 και 2010 «χάθηκε» αδικαιολόγητα ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος έσπευσε να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής παραστατικά που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι τα χρήματα υπάρχουν, μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό, και πως «εκ παραδρομής» δεν δηλώθηκαν. Παρά ταύτα, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα καθώς το γεγονός της μη δήλωσής τους δεν μπορούσε να αγνοηθεί.

Στον εισαγγελέα είχαν παραπεμφθεί, από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα «πόθεν έσχες» των πολτικών, και οι Βουλγαράκης-Παπαντωνίου, ο τελευταίος μάλιστα με ομόφωνη απόφαση των μελών της.

-Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», αδίκημα με «άρωμα Siemens» καθώς τα «εισοδήματα» που δεν είχαν δηλωθεί είναι τα εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production