ChiosTV
locos1

Mε ενστάσεις ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη των “Locos”.

 

Στο εδώλιο 39 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και παιδιά 16 ετών, που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης

 

Στο εδώλιο 39 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και παιδιά 16 ετών, που κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό κυρίως την εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Για πολλούς κατηγορούμενους τα μοναδικά στοιχεία εις βάρος τους είναι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί σε cd από τον γνωστό «κοριό» της ΕΥΠ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσαν ότι τα cd αυτά ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια τους ως μέρος της δικογραφίας

Του Γιώργου Παγούδη (efsyn.gr)

 Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πολλές ενστάσεις επί του κατηγορητηρίου ξεκίνησε ουσιαστικά χθες, στη Χίο, η πολύκροτη δίκη των «Locos», μιας παρέας νεαρών παιδιών ηλικίας 16 έως 25 χρόνων στην πλειονότητά τους, οι οποίοι κατηγορούνται από την αστυνομία για σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό κυρίως την εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα το μεταβατικό Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλείται να εξετάσει διεξοδικά μια ογκωδέστατη δικογραφία με 39 κατηγορουμένους, πάνω από 50 δικηγόρους και τουλάχιστον 150 μάρτυρες.

Μεταξύ των εγγράφων της δικογραφίας, και σειρά απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών δεκαοχτώ τηλεφωνικών γραμμών των νεαρών που, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, για πολλούς από αυτούς αποτελούν και τα μοναδικά στοιχεία εις βάρος τους. Συνομιλίες που είχαν καταγραφεί σε cd από τον γνωστό «κοριό» της ΕΥΠ που ενεργοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι τα cd αυτά ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια τους ως μέρος της δικογραφίας, γεγονός που αποτέλεσε την κυριότερη αιτία για την κατάθεση σχετικής ένστασης εκ μέρους της Ελίζας Βόζενμπεργκ που ζήτησε τη διακοπή της δίκης μέχρι να παραδοθούν και αυτά.

Αρνηση

Οπως μάλιστα τόνισε και η ίδια, από την πλευρά του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αρνήθηκαν να της τα παραδώσουν επικαλούμενοι ότι δεν έχουν τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό για την αναπαραγωγή τους, τη σχετική τεχνογνωσία αλλά και ότι τα χρειάζονται ως στοιχεία σε άλλες υποθέσεις… «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας ως υπεράσπιση», τόνισε η γνωστή δικηγόρος, σημειώνοντας μάλιστα ότι πίσω από τους προσχηματικούς λόγους άρνησης της αστυνομίας για την παροχή αντιγράφων «υποκρύπτεται μεθόδευση» εις βάρος του πελάτη της.

Από την πλευρά του, το δικαστήριο και παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα Ευάγγ. Καψιμέλη απέρριψε το σχετικό αίτημα, διατάσσοντας όμως την αστυνομία να φέρει τα cd αυτά στο δικαστήριο ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Απόφαση, πάντως, που δεν άφησε ικανοποιημένη την κυρία Βόζενμπεργκ, η οποία επανήλθε -χωρίς να εισακουστεί- ζητώντας την αναθεώρησή της, αφού, όπως είπε, «πρακτικά θα είναι αδύνατον να μελετηθούν στις συγκεκριμένες συνθήκες…».

Τελικά πάντως η δίκη διεκόπη καθώς, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, απουσίαζε ένας συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα η εξέταση μαρτύρων να περιοριστεί σε μόλις τρεις τον αριθμό που το δικαστήριο κάλεσε, αφού οι καταθέσεις τους αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις κατηγορούμενων νεαρών. Η δίκη θα συνεχιστεί όλο το επόμενο δεκαήμερο τουλάχιστον, με την έδρα να ελπίζει ότι στο διάστημα αυτό θα καταφέρει να ολοκληρώσει την ακροαματική διαδικασία.

Στο μεταξύ, πρωτοφανή είναι και τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η αστυνομία η οποία και προχωρά στον σωματικό έλεγχο όλων όσοι διαβαίνουν το κατώφλι της αίθουσας των δικαστηρίων για να παρακολουθήσουν τη δίκη. Στα σημαντικά και το γεγονός ότι η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Παπαβασιλείου και τα μέλη του δικαστηρίου δέχτηκαν το αίτημα 5 κατηγορουμένων να δικαστούν ξεχωριστά, σύμφωνα με τον νόμο, αφού ακολουθούν πρόγραμμα αποθεραπείας στο ΚΕΘΕΑ.

Τον απέλασαν!

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε ακόμα και στην πρόεδρο της έδρας το γεγονός ότι ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων, αλβανικής υπηκοότητας, δεν πρόκειται να εμφανιστεί στη δίκη, αφού αμέσως μετά την αποφυλάκισή του για άλλη υπόθεση που κρατούνταν απε
λάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. «Γίνονται και αυτά στην Ελλάδα», σχολίασε η κ. Παπαβασιλείου, φανερά ενοχλημένη από το γεγονός.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production