ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά (εφημερίδα των συντακτών)
Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει η σφραγίδα της ευρωζώνης στη δέσμευση της κυβέρνησης μέσω του Μνημονίου για απολύσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Οι αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ θεωρούνται «ανεύθυνες» από τις Βρυξέλλες και δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη…
Σε συνέντευξη Τύπου εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης τη Δευτέρα, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι στη συζήτηση για την Ελλάδα, παρουσία του Γ. Στουρνάρα, της τρόικας και του ΔΝΤ, θα πρέπει να παρουσιαστούν τα οργανογράμματα των υπουργείων στα οποία θα αναφέρονται οι θέσεις που καταργούνται και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι τα τέλη του 2014 στον δημόσιο τομέα.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή, είπε… Στο σημείο αυτό ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στη ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει αντιρρήσεις ως προς τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Το κόμμα αυτό έχει διαφορετική θέση, ανέφερε, αλλά αν υπάρξουν αντιδράσεις στην έξοδο από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, τότε παραβιάζεται το Μνημόνιο και αυτό θα ήταν ανεύθυνο. Και συνέχισε με μια όχι και τόσο κολακευτική φράση για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει: Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πρότεινε εναλλακτική λύση μέσω της αναζήτησης άλλων μέτρων από το ξεφούσκωμα του δημόσιου τομέα. Θα ήταν αδιανόητο…
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το σκηνικό των απολύσεων χιλιάδων υπαλλήλων έχει ήδη στηθεί από τον Γ. Στουρνάρα, την τρόικα και το ΔΝΤ και δεν απομένει παρά η τυπική υιοθέτηση της όλης διαδικασίας τη Δευτέρα από τους εταίρους. Κανείς από όλους αυτούς δεν παίρνει στα σοβαρά τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.
Αναφερόμενος στην αποστολή της τρόικας, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι το «τρίο» βρίσκεται στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση του Μνημονίου. Η αποστολή αυτή, παρατήρησε, είναι σημαντική και διαφορετική από τις προηγούμενες, στο μέτρο που δεν είναι το δημοσιονομικό στο επίκεντρο αλλά μια σειρά σταδίων που έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα. Εκτός από τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τα στάδια αυτά αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού. Στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης δεν θα υπάρχει έκθεση της τρόικας, δεδομένου ότι μόλις έφτασε στην Αθήνα, αλλά θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον Γ. Στουρνάρα. Θα συζητηθεί, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ως προς τη συζήτηση για την Κύπρο, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση μόλις αναλαμβάνει τα καθήκοντά της και συνεπώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για την επίτευξη συμφωνίας. Η τρόικα, η οποία ενδέχεται να βρίσκεται στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα, περιμένει εδώ και καιρό έναν συνομιλητή, είπε, και εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση φαίνεται διαθέσιμη να κλείσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις.
Οι εταίροι αναμένουν τη Δευτέρα από τον νέο υπουργό Οικονομικών τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε θέματα όπως το ξέπλυμα χρήματος και οι ιδιωτικοποιήσεις σε μεγάλη κλίμακα. Και στα δύο αυτά θέματα υπάρχουν προβλήματα. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο ανοιχτή από την προηγούμενη και περί τα τέλη Μαρτίου θα επιτευχθεί συμφωνία για το Μνημόνιο.
Add comment