ChiosTV
ksula-gia-tzaki

Κίνδυνος από την καύση των ξύλων

 

Τα αποτελέσματα έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Θαλής»

Τα αποτελέσματα έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Θαλής»

«Ενα τζάκι ή μια ξυλόσομπα εκπέμπει σε 4 ώρες όσα μικροσωματίδια εκπέμπουν 1.000 καινούργια αυτοκίνητα σε μία ημέρα» τονίζει η διεπιστημονική ομάδα που έκανε έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από αρκετές ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Θαλής». Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που επιβεβαιώνουν ότι η στροφή στην καύση ξύλων, μέρος των οποίων είναι ακατάλληλο, αυξάνει αρκετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο του Δημόκριτου.

«Πάνω από το 90% των αιωρούμενων σωματιδίων προέρχεται από την καύση ξύλων. Το όριο ασφαλείας που θέσαμε αυθαίρετα στα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπεράστηκε σε αρκετές περιπτώσεις σε Αθήνα, Γιάννενα και Πάτρα, ενώ ορισμένες φορές ξεπεράστηκαν και τα 100 μικρογραμμάρια! Στο Ηράκλειο ξεπεράστηκε μόνο μία φορά επειδή είναι πιο ζεστό το κλίμα. Το φαινόμενο επιδεινώνεται ιδιαίτερα τις κρύες νύχτες του χειμώνα που επικρατεί άπνοια και φέτος γλιτώσαμε τα χειρότερα γιατί δεν είχαμε ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα. Εάν του χρόνου δεν αλλάξει κάτι στους τρόπους θέρμανσης, τότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες σωματιδίων, τα οποία έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία παρόμοιες με τα άλλα καυσαέρια», ανέφερε ο Σπύρος Πανδής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώθηκε επίσης η υποψία ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν καίνε κατάλληλα καυσόξυλα αλλά «επικίνδυνα» ξύλα, όπως αυτά που προέρχονται από παλιά κουφώματα, κάτι που αποδεικνύουν οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων, όπως το τολουόλιο, το οποίο αποτελεί διαλύτη για χρώματα. «Η πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για θέρμανση των σπιτιών με λιγότερο ρυπογόνους τρόπους, όπως η καύση πετρελαίου την οποία χρησιμοποιούσαμε έως τώρα ή ακόμα καλύτερα η χρήση φυσικού αερίου. Επίσης, πρέπει να υπάρξει έλεγχος των ξύλων που καταλήγουν στα τζάκια», επισήμανε ο Χριστόδουλος Πηλίνης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), συντονιστής του προγράμματος.

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος (εφημερίδα των συντακτών)

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production