ChiosTV
i ygeia sto trapezi sas

Η υγεία στο τραπέζι σας

 

Μια ζεστή σούπα με λευκό φρέσκο ψωμί, μια ζουμερή μπριζόλα και για επιδόρπιο, φυσικά, καφές με κρέμα γάλακτος, αλλά και γλυκό για να βελτιωθεί η διάθεση

 

Σε ένα θλιβερό συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι επιστήμονες. Η τυπική δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα οδηγεί τους ανθρώπους στο θάνατο πρόωρα. Τα συνηθισμένα τρόφιμα, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, προκαλούν άμεσα ασθένειες στους ηλικιωμένους.

Μια ζεστή σούπα με λευκό φρέσκο ψωμί, μια ζουμερή μπριζόλα και για επιδόρπιο, φυσικά, καφές με κρέμα γάλακτος, αλλά και γλυκό για να βελτιωθεί η διάθεση. Να ένα μενού γνωστό σε κάθε Ευρωπαίο. Αλλά ειδικά αυτή η επιλογή προϊόντων χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες ως την πλέον επιβλαβή για την υγεία. Οι Γάλλοι ειδικοί πραγματοποίησαν σχετική μελέτη: το κόκκινο κρέας, το λευκό ψωμί, το ζωικό βούτυρο και τα γλυκά μπορούν να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να απαρνηθείτε εντελώς το αγαπημένο σας φαγητό, λέει η διαιτολόγος Μαρία Στουντενίκινα:

Χρειάζεται, φυσικά, να μειωθεί το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων. Το κόκκινο κρέας είναι επικίνδυνο γιατί υπάρχουν σε αυτό πάρα πολλές πουρίνες. Πρόκειται για ουσίες, οι οποίες αυξάνουν την ποσότητα του ουρικού οξέος στον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο μεταβολισμό. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί εναποθέσεις αλάτων στα νεφρά και τις αρθρώσεις. Ο όγκος τους πρέπει να μειωθεί δραστικά με αύξηση του μεριδίου των υγιεινών τροφών: του άπαχου λευκού κρέατος (κυρίως ψαχνό πουλερικών), σε αντίβαρο των σύνθετων υδατανθράκων.

Η επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών έχει μελετηθεί αρκετά καλά. Ωστόσο κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τη σχέση, που υπάρχει με την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πέντε χιλιάδες εθελοντές επί 24 χρόνια. Όταν οι ασθενείς συμπλήρωσαν τα 51 τους χρόνια, οι ερευνητές συνόψισαν τα αποτελέσματα. Μόνο το 4 % διατηρούσε κατάσταση υγείας φυσιολογική για την ηλικία τους και δεν είχαν χρόνιες παθήσεις. Το 12 % εξ αυτών είχαν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, το οποίο στο 3 % των περιπτώσεων ήταν θανατηφόρο.

Η τυπική δυτική δίαιτα περιέχει πολλά λιπαρά και σάκχαρα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, την κύρια απειλή για την υγεία μετά τα 40. Έχει αποδειχθεί ότι αν ένας άνθρωπος στα νιάτα του δεν κάνει καταχρήσεις πολυφαγίας και τρέφεται κυρίως με φυσικά προϊόντα, μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες του γήρατος. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να μην τρέφεται με ό,τι δεν προσφέρει οποιοδήποτε όφελος, λέει η διατροφολόγος Όλγκα Περεβάλοβα:

Η ζάχαρη για εμάς είναι ένα αγαπημένο προϊόν, αν και σ’ αυτήν δεν υπάρχει τίποτε, εκτός από γυμνές θερμίδες. Στη ζάχαρη δεν υπάρχουν ούτε βιταμίνες, ούτε πρωτεΐνες. Τη ζάχαρη απλώς την αγαπούμε, γιατί πρόκειται για μια απόλαυση. Προστίθεται παντού, είτε χρειάζεται, είτε όχι, ακόμη και σε σάλτσες, με τις οποίες συνοδεύουν το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια και φυσικά σε όλα τα γλυκά.

Η ιδανική δίαιτα είναι πολύ απλή. Για πρωινό οι διαιτολόγοι συνιστούν να συνδυάζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά, τις συνταγές με αυγά και τις κρέμες. Για γεύμα μια ελαφριά σούπα, ως γαρνιτούρα στο κυρίως πιάτο τα λαχανικά. Πριν από το γεύμα αξίζει να δοκιμάσουμε ένα σνακ φρούτων και μετά μπορούμε να γευτούμε μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Δείπνο όχι αργότερα από τις 9, με ιδανική επιλογή το ψάρι και τα λαχανικά, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα γλυκά φρούτα, τις πατάτες και το ψωμί. Κι αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας κάποιες λιχουδιές, αυτό πρέπει να γίνεται μόνο στο πρώτο μισό της ημέρας.

πηγή: greek.ruvr.ru

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production