Xιλιάδες Βρετανοί και περίπου 2.300 εκπρόσωποι 170 χωρών από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν χθες στο Λονδίνο για να πουν το «τελευταίο αντίο» στη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Βρετανίας, την πρώτη που κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογές και τη μόνη που δίχασε τη χώρα τόσο πολύ, ακόμα και στην κηδεία της.
Αιχμές από τον Guardian
«Αν και πολιτικός που σ’ όλη της τη ζωή ζητούσε ένα μικρό κράτος, ήταν το κράτος -σε όλο του το μεγαλείο- που πρωταγωνίστησε στην κηδεία της», έγραψε η Guardian, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των Βρετανών για το γεγονός ότι το κράτος κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των 10 εκατ. λιρών που υπολογίζεται ότι κόστισε η κηδεία.
Η τελετή, κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους, έγινε στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Ανάμεσα τους η βασίλισσα Ελισάβετ και μέλη της βασιλικής οικογένειας, δύο αρχηγοί κρατών και έντεκα εν ενεργεία πρωθυπουργοί.
Το φέρετρό της είχε τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου και άλογα και άνδρες της Βασιλικής Φρουράς το μετέφεραν από το Γουεστμίνστερ στον Αγιο Παύλο.
Την ώρα της διαδρομής, ακούστηκαν 19 κανονιοβολισμοί, ενώ το Big Ben είχε σταματήσει και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.
Στην πομπή πήραν μέρος πάνω από 700 στρατιώτες, ναύτες και μέλη της αεροπορίας, ενώ για την ασφάλεια των εκδηλώσεων βρίσκονταν επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί.
Δεν έλειψαν πάντως τα μικροεπεισόδια με μέρος του πλήθους να γυρίζει την πλάτη του στην πομπή και να αποδοκιμάζει με συνθήματα και πανό το υψηλό κόστος της κηδείας. Αρκετοί είχαν γράψει στα ρούχα τους τη λέξη «μάγισσα».
Η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ έφτασε στον καθεδρικό στη μία το μεσημέρι και κατ’ απαίτησή της, στην αρχή και στο τέλος της νεκρώσιμης λειτουργίας παίχτηκε μουσική Βρετανών συνθετών και ακούστηκαν ύμνοι που αντιπροσώπευαν κομμάτια της ζωής της.
Μίλησαν ο επίσκοπος του Λονδίνου και φίλος της Θάτσερ, Ρίτσαρντ Τσαρντς, που την υπερασπίστηκε και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι δεν πίστευε στην κοινωνία, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Ηταν επιθυμία της Θάτσερ να μιλήσει για εκείνη στην κηδεία της όποιος πρωθυπουργός βρισκόταν στην εξουσία όταν εκείνη πέθαινε.
Η εγγονή
Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε η 19χρονη εγγονή της Αμάντα Θάτσερ, που αποχαιρέτησε τη γιαγιά της διαβάζοντας απόσπασμα από την επιστολή Παύλου προς Εφεσίους. Με σταθερή φωνή κι αυτοπεποίθηση, η Αμάντα έδειξε στοιχεία… «Σιδηράς Εγγονής», όπως ανέφεραν πολλά βρετανικά ΜΜΕ.
Μετά την τελετή, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος μίλησαν με την οικογένεια Θάτσερ – τα παιδιά της Κάρολ και Μαρκ, τη σύζυγό του και τα παιδιά του Μάικλ και Αμάντα.
Η σορός της Θάτσερ αποτεφρώθηκε στο Mortlake Crematorium του Λονδίνου.
ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
Στην κηδεία και η βασίλισσα
Πλήθος επισήμων έδωσε το παρών στη νεκρώσιμη τελετή για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ – η οποία είχε να παραβρεθεί σε κηδεία πολιτικού από το 1965 και τον θάνατο του Γουίνστον Τσόρτσιλ.
Από τον πολιτικό κόσμο, το παρών έδωσαν πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Τόνι Μπλερ, ενώ αίσθηση προκάλεσε το δάκρυ του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος την είχε συναντήσει μόλις μία φορά – ωστόσο έμοιαζε ο πιο συγκινημένος απ’ όλους.
Το «ύστατο χαίρε» στη «Σιδηρά Κυρία» είπαν και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ο τελευταίος πρόεδρος του Απαρτχάιντ, Φέντερικ ντε Κλερκ και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ οι καλοί της φίλοι, Χέλμουτ Κολ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν παραβρέθηκαν λόγω προβλημάτων υγείας. Στην κηδεία παραβρέθηκαν και πολλοί καλλιτέχνες όπως η Τζόαν Κόλινς, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και ο Αντριου Λόιντ Βέμπερ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
πηγή: news.yahoo.com
Add comment