ChiosTV
foto voul

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πολιτικές Ελευθερίες.

 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που, προς μεγάλη λύπη των διοργανωτών, αρκετοί δεν κατάφεραν…

 Της Αιμιλίας Βουλβούλη

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που, προς μεγάλη λύπη των διοργανωτών, αρκετοί δεν κατάφεραν τελικά να παρακολουθήσουν τη Διεθνή Ημερίδα με τίτλο «Πολιτικές Ελευθερίες, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ευρώπη», την προηγούμενη Τετάρτη 10 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη. Διοργανωτές της Ημερίδας ήταν το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού (ΕΚΝΕΧΑ) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Παρατηρητήριο του Κράτους και των Πολιτικών Ελευθεριών στην Ευρώπη (Statewatch) και η πραγματοποίηση της έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της υποτροφίας Jean-Monnet με την οποία έχει βραβευτεί ο διευθυντής του ΕΚΝΕΧΑ, ο Επίκουρος Καθηγητής Στράτος Γεωργούλας ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.  

Ομιλητές, ο Ιδρυτής του Statewatch, Tony Bunyan ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε  τη δημοκρατία, επειδή η δημοκρατία δεν είναι για τα Κόμματα και τα Κοινοβούλια αλλά για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός πολιτικού πολιτισμού της ποικιλομορφίας, της συζήτησης και της διαφωνίας, της ανοχής, του σεβασμού απέναντι σε άλλους πολιτισμούς, της  γνώσης  της ιστορίας, της κριτικής από την πλευρά των  Media, και της βαθύτερης γνώσης της ανθρωπότητας διότι αυτό είναι που  διακρίνει τη δημοκρατία από τον απολυταρχισμό και το φασισμό». Η Αnn Singleton, Πρόεδρος του Κέντρου για τη Μελέτη της Φτώχειας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης του University of Bristol η οποία ανέλυσε τα διλήμματα σχετικά με το «εάν είναι εφικτή η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ώστε να καθίσταται δυνατή η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο» και έθεσε προς προβληματισμό το ερώτημα «εάν τελικά η διάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα του συνολικού πληθυσμού»; 

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεβαστή Τρουμπέτα εξήγησε πως το «σώμα μετατρέπεται σε διαβατήριο» στο πλαίσιο του «βιομετρικού κράτους, τη γενική δηλαδή λογική διακυβέρνησης η οποία στηρίζεται στην τεχνολογία ελέγχου και στοχεύει στη διαχείριση ενός διάχυτου και απροσδιόριστου κινδύνου» από τη διακίνηση ανθρώπων και ποια η σχέση αυτής της διακυβέρνησης, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και σε εκτός Ευρώπης πλαίσια, με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος η δημοσιογράφος (ΕΦΣΥΝ) Ανθή Παζιάνου μίλησε για την επιστημονική της εργασία σχετικά με την υπόθεση Κούνεβα ως μία «Εργαζόμενη σε ένα σεξιστικά, ταξικά και φυλετικά φυσικοποιημένο πλαίσιο, αυτό της καθαριότητας, προορισμένη να ‘υπηρετεί’ με τις συναδέλφισσές της, αυτούς που ‘πραγματικά’ εργάζονται». Σύμφωνα με την ανάλυση της κ. Παζιάνου, Η Κωνσταντίνα Κούνεβα «κλονίζει τις στερεοτυπικές εννοιολογήσεις της ετερότητας, απειλώντας την αρρενωπότητα, την ταξική ιεραρχία και την «ελληνική φιλοξενία». Δεν (μπορεί να) είναι «παλικάρι» γιατί δεν είναι «άντρας», δεν ζητά «προστάτη», ενώ είναι «γυναίκα» […] επιτελεί μια ριζοσπαστική μορφή αντίστασης στη συμβολική τάξη, στον Νόμο: της εθνότητας, της τάξης και του φύλου».

Η συμβολική τάξη όμως, φαίνεται ότι απειλείται και από άλλες μορφές δράσης στη σημερινή Ελλάδα όπως αποδεικνύεται από την καταγραφή(!) των στοιχείων των παρευρισκομένων στην Ημερίδα και την απαίτηση από πλευρά της ασφάλειας του κτιρίου να γίνει έλεγχος των ταυτοτήτων τους. Όπως αναφέρει σε καταγγελία του ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάτι τέτοιο «αποτελεί καταπάτ
ηση των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσβολή προς το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου». Το γεγονός μάλιστα ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιουργεί έντονα ερωτηματικά τα οποία χρήζουν απάντησης και «σχετικών εξηγήσεων» σύμφωνα με Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο οι εξηγήσεις που ζητούνται από τον Γεν. Γραμματέα∙ το ζήτημα είναι «όλοι οι συλλογικοί φορείς του Παν. Αιγαίου αλλά και συνολικά οι φορείς του λαϊκού κινήματος να καταδικάσουν την πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και να συντονίσουν τη δράση τους για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών» όπως καταλήγει και η ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ΠΑ. 


Σε κάθε περίπτωση ο Στράτος Γεωργούλας -ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει υποστεί διακρίσεις που δε συνάδουν με την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- αναφέρει ότι «δε χρειάζεται να βλέπουμε την αρνητική χροιά, αλλά να δεχθούμε ότι (αυτή η επίδειξη αυταρχισμού) ήταν η καλύτερη εισαγωγή στη θεματική της Ημερίδας και η καλύτερη αξιολόγηση, γιατί μόνο η πραγματικά κριτική σκέψη ενοχλεί, φοβίζει και κινητοποιεί τέτοιες μεθόδους “πρόληψης”», αυτού «του διάχυτου και απροσδιόριστου κινδύνου» που είπε και παραπάνω η Σεβαστή Τρουμπέτα… αυτού του φαντάσματος που πλανιέται πάνω απ’ το Αιγαίο…

Η Αιμιλία Βουλβούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Φατίχ

Αναδημοσιεύση από rednotebook.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production