ChiosTV
kreas stin ella

Σε 10 ημέρες θα μάθουμε τι κρέας καταναλώσαμε στην Ελλάδα

 

 

Τα χλιμιντρίσματα από την Τσεχία ακούστηκαν μέχρι εδώ, με αποτέλεσμα η ΙΚΕΑ Ελλάδας με ανακοίνωσή της να ενημερώσει ότι ανακαλεί

 

Των Αρτέμιδος Σπηλιώτη-Χριστίνας Παπασταθοπούλου (εφημερίδα των συντακτών)

 

Τα χλιμιντρίσματα από την Τσεχία ακούστηκαν μέχρι εδώ, με αποτέλεσμα η ΙΚΕΑ Ελλάδας με ανακοίνωσή της να ενημερώσει ότι ανακαλεί, για προληπτικούς λόγους, τα κεφτεδάκια που διαθέτει στα καταστήματά της καθώς θεωρούνται ύποπτα, αφού στο ίδιο προϊόν που πωλείται στα ΙΚΕΑ Τσεχίας ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου.

Η μητρική ΙΚΕΑ Σουηδίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΙΚΕΑ Ελλάδας, υποστηρίζει ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματά τις πωλήσεις του προϊόντος στη χώρα. Κύκλοι της Fourlis, της ελληνικής εταιρείας που έχει τα δικαιώματα διαχείρισης και ανάπτυξης των σουηδικών καταστημάτων στη χώρα μας, σημείωναν ότι δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα οι ύποπτες ποσότητες καθώς η ανάκληση στη Σουηδία έγινε στις αποθήκες.

Ωστόσο, οι Ελληνες καταναλωτές θα γνωρίζουν αν έχουν καταναλώσει ποσότητες των… ύποπτων κεφτέδων σε περίπου δέκα ημέρες, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι DNA που διενεργούνται με εντολή του ΕΦΕΤ. Στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που διεξάγονται σε όλη τη χώρα, οι ελεγκτές του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά προχώρησαν στη δέσμευση 13 τόνων βοδινού κρέατος προέλευσης Ρουμανίας προκειμένου να προβούν σε περαιτέρω εργαστηριακούς ελέγχους.

Η συγκεκριμένη ποσότητα δεσμεύθηκε σε δύο ψυκτικές αποθήκες και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η δέσμευση του κρέατος έγινε στο πλαίσιο διερευνητικών ελέγχων των κτηνιάτρων ύστερα από ενημέρωση με επείγον έγγραφο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το αντίστοιχο του ΕΦΕΤ, ότι οι εταιρείες FINDUS και COMIGEL απέσυραν από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κατεψυγμένα γεύματα επειδή περιείχαν κρέας αλόγου σε ποσοστό 30-100%. Η προέλευση του κρέατος αυτού πιθανόν να προήλθε από δύο σφαγεία στη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι πανευρωπαϊκά διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης του βόειου κρέατος και αφορούν δύο δράσεις. Η πρώτη σχετίζεται με ελέγχους DNA αλόγου σε τρόφιμα που αναφέρεται στην ετικέτα τους ότι περιέχουν βόειο κρέας, όπως κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος, και θα λάβουν χώρα κυρίως σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και σε μονάδες μαζικής εστίασης.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν περίπου 2.500 εργαστηριακές δοκιμές, από τις οποίες για την Ελλάδα αντιστοιχούν 100. Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους για πιθανή ανίχνευση της ουσίας phenylboutazone σε κρέας αλόγου που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (1 δείγμα/50 τόνους) και θα διεξαχθούν τόσο σε σφαγεία όσο και κατά το στάδιο της εισαγωγής (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σφαγεία αλόγων). Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production