ChiosTV

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

Δεν έχει καμία σχέση με τη θλίψη που ενδεχομένως να νιώθεις μετά την εγκυμοσύνη και αφορά στο 85% των γυναικών που πέρασαν πρόσφατα τη διαδικασία του τοκετού …

Η λοχεία είναι μία πολύ σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, καθώς τότε θεμελιώνεται η πρώτη σχέση με το μωρό της και ισορροπείται η ψυχική τους υγεία. Συνήθως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος εμφάνισης της διαταραχής, αλλά οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης, έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια ή τον σύντροφο, πρόωρο τοκετό ή κάποια διαταραχή στο μωρό μπορεί να πάθουν επιλόχεια κατάθλιψη. Επίσης, ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό γυναικών, παθαίνει επιλόχεια κατάθλιψη λόγω της όψης του σώματός του, των ραγάδων που έχουν δημιουργηθεί ή της χαλάρωσης και διεύρυνσης του κόλπου μετά τον φυσιολογικό τοκετό, γεγονός που σημαίνει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και αυτοπεποίθηση σαν γυναίκα.

Προσοχή στα συμπτώματα!
Υπάρχουν 20% πιθανότητες να μετατραπεί η αρχική θλίψη σε επιλόχεια κατάθλιψη. Πρέπει να δώσετε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα, ώστε να μπορέσετε να διακρίνετε τη σοβαρότητα του θέματος:
-Απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Χαίρεστε και κλαίτε ξαφνικά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
-Μειωμένη συντροφικότητα και σεξουαλικότητα.
-Μόνιμη ανησυχία για το μωρό και αίσθημα ενοχής «Τα κάνω όλα λάθος».
-Απώλεια όρεξης, άρνηση θηλασμού, ατονία, αδράνεια, αϋπνίες, απουσία ενδιαφέροντος για το μωρό.
-Άγχος, εκνευρισμός, θυμός, ενδεχομένως στις πιο βαριές περιπτώσεις σκέψεις να βλάψετε το μωρό σας.
-Εμμονές, διαταραχή σχέσεων, μούδιασμα, συχνές ζάλες, ακόμα και παραισθήσεις.

Η αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι μία πρόκληση τόσο για τη μητέρα, όσο και για τον ιατρό που την παρακολουθεί. Στόχος είναι πρώτα από όλα βέβαια να μιλήσει η γυναίκα στο συγγενικό της περιβάλλον και τον γιατρό της και να καταλάβει ότι το γεγονός ότι έχει επιλόχεια κατάθλιψη δεν οφείλεται στο ότι δεν αγαπάει το παιδί της. Επίσης, εάν πρόκειται όντως για επιλόχεια κατάθλιψη, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί με κουβέντα και καφέ με μία φίλη της.
Ο γυναικολόγος, σε συνεργασία με ψυχολόγο, θα διαγνώσει το πρόβλημα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η βοήθεια των ειδικών είναι απαραίτητη, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για εσάς και το μωρό σας. Η ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό ίσως και με κάποια φαρμακευτική αγωγή στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορούν να σας βγάλουν με ασφάλεια από την επιλόχεια κατάθλιψη για να είστε ουσιαστικά κοντά στο μωρό σας τον πρώτο καιρό που σας έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο. Άλλωστε, να θυμάστε ότι ακόμα και η όψη του σώματος ή των γεννητικών οργάνων μπορεί πια να διορθωθούν με τη βοήθεια της Επανορθωτικής Γυναικολογίας.

faysbook.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production