ChiosTV

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΛΟΓΩ ΑΛΚΟΟΛ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΟΡΙΑ

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, καταδεικνύει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δύο εκτενείς αμερικανικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά σε περισσότερους από 100.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι, από τις διάφορες μορφές καρκίνου, η ισχυρότερη συσχέτιση εντοπίζεται για τον καρκίνο του μαστού.

Η νέα μελέτη ενισχύει το μήνυμα δημόσιας υγείας που ενθαρρύνει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε καθημερινή βάση και την πλήρη αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Δεν υπάρχει κάποιο όριο κατανάλωσης που να θεωρείται απολύτως ασφαλές, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν η κατανάλωση παραμένει εντός των επιτρεπόμενων ορίων ο κίνδυνος για την υγεία είναι μικρός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, επιτρέπεται οι γυναίκες να καταναλώνουν έως και ένα ποτό την ημέρα και οι άνδρες έως δύο ποτά την ημέρα ώστε ο κίνδυνος καρκίνου λόγω αλκοόλ να παραμείνει χαμηλός.

Οι συστάσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) αναφέρουν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν συστηματικά περισσότερες από τρεις με τέσσερις μονάδες αλκοόλ την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες επιτρέπονται δύο με τρεις μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Οι εν λόγω συστάσεις βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία αναθεώρησης και είναι πιθανό να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Στις δύο αμερικανικές μελέτες που αναλύθηκαν, ως μέτρια κατανάλωση ορίστηκε η κατανάλωση αλκοόλ έως 15 γραμμάρια (ένα μικρό ποτήρι κρασί) την ημέρα για τις γυναίκες και η κατανάλωση αλκοόλ έως 30 γραμμάρια αλκοόλ (δύο μπουκάλια μπύρα των 355 ml) την ημέρα για τους άνδρες.

Διαπιστώθηκε πως για τις γυναίκες ο κίνδυνος καρκίνου –κυρίως καρκίνου του μαστού– λόγω αλκοόλ αυξάνεται ακόμη και μετά την κατανάλωση ενός μόνο ποτού την ημέρα. Δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου για τους άνδρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, ωστόσο παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου για τους άνδρες καπνιστές ή πρώην καπνιστές λόγω της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

onmed.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production