ChiosTV

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΟΡΑΣ

Βασική αρχή της Δημοκρατίας, είναι το δικαίωμα πολιτών –και πολύ περισσότερο- φορέων να εκφράζουν την θέση τους και την άποψη τους, κυρίως όταν το συγκεκριμένο θέμα που συζητιέται  τους αφορά άμεσα. Προφανώς, μέσα στην  «καλοκαιρινή  ραστώνη» άλλα και την επικείμενη αποχώρηση της παρούσας περιφερειακής αρχής,  το προαναφερόμενο δικαίωμα …απωλέσθη! Αλλιώς πώς να μεταφράσουμε την παντελή έλλειψη επικοινωνίας με το Εργατικό Κέντρο Χίου και τα Σωματεία του, πριν παρθεί απόφαση από τον Εμπορικό Σύλλογο και τη Περιφερειακή Ενότητα  Χίου,  για  άνοιγμα  των καταστημάτων τις απογευματινές και βράδυνες ώρες  του Σαββάτου 9 Αυγούστου με την ονομασία «Γιορτή Αγοράς».

Θεωρούμε απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να μην προσκληθούμε από την ΠΕ Χίου, να καταθέσουμε την  θέση μας, για την συγκεκριμένη πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, , που αφορά  μελή μας ( σωματεία και εργαζόμενους).  Είναι η πρώτη φορά που μας στερείται το δικαίωμα συμμετοχής μας σε μια  δημοκρατική  συζήτηση –διάλογο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αγορά και τα καταστήματα της Χίου, και μέχρι ενός σημείου  μπορούμε να κατανοήσουμε τις «λύσεις απελπισίας» που επιδιώκει.

 

Γνωρίζουμε όμως πολύ περισσότερο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αφού η  προστασία της εργασίας και της αξιοπρέπειας τους , δια νόμου, έχει ελαχιστοποιηθεί, και ο φόβος της ανεργίας καραδοκεί. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να δουλέψουν τις υπερωρίες που τους επιβάλλουν , ενημερώνοντας ταυτόχρονα, εργοδότες και ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι για τις  συγκεκριμένες υπερωρίες  προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία:

 

  1. Να έχει δηλωθεί το επιπρόσθετο πέραν του νομίμου ωράριο για τη «γιορτή αγοράς».
  2. Μετά το νόμιμο ωράριο, μπορεί ο εργαζόμενος να απασχοληθεί με υπερεργασία μιας ΜΟΝΟ ώρας, με προσαύξηση 20% του ωρομισθίου.
  3. Μετά την μια ώρα, εάν η υπερωρία είναι νόμιμη η προσαύξηση είναι 40% του ωρομισθίου του. (Εάν δεν έχει δηλώσει την απασχόληση, η υπερωρία είναι παράνομη με προσαύξηση 80%).
  4. Η απασχόληση από τις 10 το βράδυ, έως τις 6 το πρωί, θεωρείτε νυχτερινή, με προσαύξηση 25%

Τέλος ελπίζουμε να μην επαναληφτεί η απουσία της θέσης του Εργατικού Κέντρου Χίου και των Σωματείων του, από το τραπέζι του διαλόγου,  από φορείς που σέβονται τον διάλογο, εκτός κι αν φοβούνται την έλλειψη επιχειρημάτων από πλευράς τους.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production