ChiosTV

ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου για το σοβαρό πρόβλημα των αθρόων μεταναστευτικών ροών στη Χίο. Ο Βουλευτής με την ερώτησή του ζήτησε να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού κύματος, θέτοντας, παράλληλα, το σοβαρό ζήτημα της αλλαγής της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Τα τελευταία 24ώρα έχει καταγραφεί μια έντονη και συνεχής μεταναστευτική ροή προς τη Χίο, με περίπου 200 πρόσφυγες να φτάνουν στο νησί. Εξαιτίας της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης στις χώρες της ευρύτερης περιοχής η αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχει ενταθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα τη σημαντική δυσκολία στη διαχείρισή της.

Ο αριθμός των προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει το νησί είναι πεπερασμένος και δημιουργείται αντικειμενικό πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους και τις αρχές της Χίου όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Η εξεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, που να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, καθίσταται, πλέον, ιδιαιτέρως δυσχερής και η τοπική κοινωνία της Χίου καλείται να βρεί λύσεις σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς ελληνικό.

Το νησί «ασφυκτιά», καθώς έχει κληθεί, το τελευταίο μόλις εξάμηνο, να διαχειριστεί περισσότερους από 1074 παράτυπους μετανάστες, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ σε συνδυασμό με την κατάσταση στη Συρία, ενισχύουν την ανησυχία για περαιτέρω γιγάντωση του μεταναστευτικού κύματος.

Ταυτόχρονα, έχουν, δυστυχώς, επανειλημμένως σημειωθεί ναυάγια και απώλειες ανθρώπινων ζωών στα νερά του Αιγαίου, στην προσπάθεια των ανθρώπων αυτών να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Είναι προφανές ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των δυνάμεων της FRONTEX δεν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις περιστάσεις, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ανακοπή του μεταναστευτικού κύματος από τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Η ενίσχυση του Λιμεναρχείου της Χίου με επιπλέον προσωπικό και με επιπλέον σκάφος της FRONTEX σαφώς και είναι επιβεβλημένη, ωστόσο, δεν αποτελεί την ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Ως Βουλευτής Χίου και ως Μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης έχω επανειλημμένως επισημάνει την αναγκαιότητα να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου οι δυνάμεις της FRONTEX, σε συνεργασία με τις Τουρκικές Αρχές, να επιχειρούν στις ακτές της Τουρκίας και όχι στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για μια επισήμανση που έχει γίνει από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επίσης, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην αναγκαιότητα επιμερισμού της ευθύνης των εκτοπισθέντων πληθυσμών σε όλα τα Κράτη – Μέλη με βάση τις δυνατότητες της κάθε χώρας (οικονομία, υποδομές, πληθυσμός), αφού το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό. Υπάρχει δε διάχυτη η εκτίμηση ότι η συζήτηση για αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής έχει ωριμάσει.

  1. Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ανακοπεί το μεταναστευτικό κύμα προς τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου;
  2. Ποιος ο άμεσος σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία του ολοένα αυξανόμενου αριθμού μεταναστών και τον εσωτερικό, εντός Ελλάδος, επιμερισμό της ευθύνης των εκτοπισθέντων πληθυσμών;
  3. Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξει σε επίπεδο διεθνών σχέσεων επανασχεδιασμός της επιχειρησιακής δυνατότητας της FRONTEX και επιμερισμού της ευθύνης  στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., ανάλογα με τις δυνατότητές τους;

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production