ChiosTV
rouketo

Στο Βροντάδο η Ανάσταση είναι σίγουρα ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ! (VIDEO)

 

Η Χίος, η «μυροβόλος νήσος» του βορειοανατολικού Αιγαίου, την άνοιξη φορά τη λαμπρότερη φορεσιά της για να υποδεχθεί την ανάσταση του Θεανθρώπου

 

Στο Βροντάδο η Ανάσταση είναι σίγουρα ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ!

Η Χίος, η «μυροβόλος νήσος» του βορειοανατολικού Αιγαίου, την άνοιξη φορά τη λαμπρότερη φορεσιά της για να υποδεχθεί την ανάσταση του Θεανθρώπου που γιορτάζεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Πρωταγωνιστής των εορταστικών δρώμενων στο νησί είναι ο «ετοιμοπόλεμος» Βροντάδος . Περήφανα καπετανόσπιτα πνιγμένα στα χρώματα και στα αρώματα των ολάνθιστων κήπων∙ απάνεμα λιμανάκια γεμάτα με πολύχρωμα πλεούμενα∙ γραφικοί ανεμόμυλοι δίπλα στη θάλασσα συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, το οποίο αλλάζει δραματικά τη νύχτα της Ανάστασης.

Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου και στο Βροντάδο ετοιμάζονται να το…κάψουν! Χάρη στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου –παλιό όσο και η ναυτοσύνη στο Βροντάδο–, ο ξακουστός οικισμός μεταμορφώνεται σε πραγματικό πεδίο μάχης. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κρατάει η «σύρραξη» ανάμεσα στους Παναγούσους (ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής) και στους Αγιομαρκούσους (ενορίτες του Αγίου Μάρκου), που κάνουν τη νύχτα μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν έχοντας ως στόχο τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου οι μεν το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής οι δε.

Μήνες ολόκληρους κρατάει η προετοιμασία του αναίμακτου αυτού πολέμου με τους νεότερους των δύο ενοριών να ετοιμάζουν, με τέχνη περισσή, το εκρηκτικό κοκτέιλ από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι για τις αυτοσχέδιες ρουκέτες. Τα πυρομαχικά στήνονται προσεκτικά σε ξύλινες βάσεις –τους ρουκετοσύρτες– και οι «πυροβολητές της Χίου» παίρνουν επίκαιρες θέσεις στα πολυβολεία έτοιμοι για το ρουκετοκαβγά. Ανάμεσα σε πειράγματα και προκλήσεις εκατέρωθεν ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές για την ακρίβεια του στόχου. Οι «εχθροπραξίες» ξεκινούν αργά το βράδυ με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας. Ακολουθεί προσωρινή «παύση πυρός» για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», μια καταιγίδα φωτιάς ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες. Ο ανοιξιάτικος ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που σαν πύρινες γλώσσες χαράζουν τη νύχτα αφήνοντας πίσω τους χρυσές τροχιές, πριν βρουν το…στόχο τους! Τα διασταυρούμενα πυρά βάφουν κόκκινο τον ουρανό δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φαντασμαγορική. Χιλιάδες ντόπιοι, αλλά και τολμηροί επισκέπτες, καταφθάνουν απ’ όλα τα μέρη εδώ για να θαυμάσουν αυτό το εκρηκτικό πανόραμα. Μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την Κυριακή του Πάσχα η γαλήνη και η ηρεμία ξαναβρίσκουν τη θέση τους στο πανέμορφο Βροντάδο. Τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία καταμετρούνται για να ανακηρυχθεί ο νικητής της αναμέτρησης. Ακολουθεί η συμφιλίωση των αντιπάλων και το νέο ραντεβού κλείνεται για την επόμενη χρονιά. Η αγάπη και η φιλία έχουν θριαμβεύσει και πάλι.

http://www.youtube.com/watch?v=U6jdTu45Dwc

visitgreece.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production