Εμπειρίες ανηλίκων – θυμάτων εκμετάλλευσης σε ημερίδα της “Αρσις” για τα “παιδιά των φαναριών” με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
“Δε φοβάμαι στο δρόμο αλλά στο σπίτι, όταν με αφήνουν μόνη… Δεν είμαι μικρή! Ήμουν αλλά τώρα δεν είμαι πια. Μου έχει πει η μαμά να μην πάω πουθενά με ξένους, παρά μόνο να τους ζητήσω χρήματα. Συνήθως πλησιάζω γυναίκες… Αυτές, δεν σου κάνουν τίποτα. Τους άνδρες φοβάμαι… Οι γυναίκες δίνουν πιο πολλά χρήματα, τις λέω ότι πεινάω και αμέσως μου δίνουν”.
Τα παραπάνω είπε η 7χρονη Μπόνα, ένα κοριτσάκι ρομά από το Elbasan της Αλβανίας που εντοπίστηκε από ανθρώπους της “Αρσις” να επαιτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Ακόμα ένα παιδί από τα εκατοντάδες που κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους γονείς τους οι οποίοι τα προωθούν στην επαιτεία, στερώντας τους την παιδική τους ηλικία.
Ο 9χρονος Βασίλης πουλάει λουλούδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο δρόμο προς το σπίτι, τα κρύβει γιατί δεν θέλει να τον δουν στη γειτονιά, δεν θέλει να καταλάβουν ότι πουλά λουλούδια, “είναι ντροπή” λέει.
Παιδική εργασία, εκμετάλλευση και εμπορία ανηλίκων στην Ελλάδα
Τις ιστορίες και τα βιώματα των παιδιών αποτύπωσαν μέλη της κοινωνικής ομάδας υποστήριξης νέων, “Αρσις“. Τα μέλη της πραγματοποιούν κοινωνική εργασία στον δρόμο και μίλησαν για την εμπειρία τους σε ημερίδα με θέμα “Παιδική εργασία, εκμετάλλευση και εμπορία ανηλίκων στην Ελλάδα” που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Η 12η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Παγκοσμίως.
Για τα χαρακτηριστικά της παιδικής εργασίας στο δρόμο μίλησε η κοινωνική ερευνήτρια της οργάνωσης, Αλεξάνδρα Ματού τονίζοντας ότι υπάρχει σταθερό ωράριο, περιοχή και δραστηριότητα ενώ η ευαισθητοποίηση των περαστικών γίνεται με την εμφάνισή τους αφού είναι ξυπόλυτα, βρώμικα και ελαφρά ντυμένα τον χειμώνα, κρατώντας κάποιο χαρτόνι που γράφει “πεινάω”.
“Καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους οι οποίοι, δίνοντάς τους κάποια χρήματα, θεωρούν ότι βοηθάνε αλλά στην ουσία επιδοτούν την παιδική εργασία και επιβραβεύουν την απόφαση των γονιών τους που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να δουλέψουν” σχολίασε η κ. Ματού, σημειώνοντας ότι για την ομάδα της “Αρσις”, δεν υπάρχουν παιδιά στο δρόμο “αλλά υπάρχει ο Γκέοργκι, η Ντενίσα, ο Αλί και πολλά άλλα παιδιά που γνωρίζουν προσωπικά”.
Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης: Τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους
Για τον προϊστάμενο πάντως του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Πνευματικό, ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν αυτά τα παιδιά που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είναι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
“Σε συνεργασία με τις αρχές από τις χώρες προέλευσής τους, όταν επιλαμβανόμαστε περιστατικών παιδικής εργασίας, κινούμε όλες τις διαδικασίες ώστε το παιδί και η οικογένειά του, να επιστρέψουν στο σπίτι τους” ανέφερε, μιλώντας στην ημερίδα, ο κ. Πνευματικός.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά εξωθούνται στην επαιτεία από τους ίδιους τους γονείς τους ενώ δεν έχει διαπιστωθεί οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας παιδιών με σκοπό την προώθηση στην επαιτεία.
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της “Άρσις” θα συνεχιστούν και αύριο με συλλογή τροφίμων και βρεφικού γάλακτος στην Πλατεία Αριστοτέλους και τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και διανομή έντυπου υλικού σε κεντρικά φανάρια της πόλης.
Σημειώνεται ότι το 2010 εκδόθηκαν στην Ελλάδα 1.462 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, το 2011, 874 και το 2012, 562.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Άρσις για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο:
– Σε διάστημα ενός χρόνου, Μάιος 2012 – Μάιος 2013, μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη έχουμε συνολικά εντοπίσει περίπου 900 παιδιά να εργάζονται στο δρόμο
– Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων
– Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα
Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις κυρίως οδηγούν σε ένα ή σε περισσότερα από τα παρακάτω αποτελέσματα:
– σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία
– στην εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο ή στην παραπέρα διακίνησή τους σε άλλες περιοχές ή χώρες
– στην παραμονή των παιδιών για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο έως ότου, και εάν, βρεθεί κατάλληλη δομή για την φιλοξενία και προστασία τους
– στη βίαιη αποκοπή των παιδιών από τα αδέρφια τους και αγαπημένα τους πρόσωπα
Από τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών που εργάζονται:
Καταδεικνύονται με γλαφυρό τρόπο οι αιτίες του φαινομένου και καταγράφεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους: ανεργία των γονέων, φτώχεια της οικογένειας, κοινωνικός αποκλεισμός, κακοποίηση, αδυναμία πρόσβασης στην εκπαίδευση, στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών για την αξιοπρεπή διαβίωση.
Μέσα από την καταγραφή, τις δημόσιες παρεμβάσεις και δράσεις μας επιδιώκουμε, όπως αναφέρει η Άρσις:
– την ενημέρωση και ανάδειξη όλων των διαστάσεων του φαινομένου καθώς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους
– την ουσιαστική και συστηματική υποστήριξη των παιδιών που βιώνουν την εργασιακή εκμετάλλευση
– την συνεχή διεκδίκηση συνεκτικών πολιτικών και μέτρων για την προστασία των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.
Τραπεζικός λογαριασμός για δωρεές – ALPHA BANK: GR 5701407090709002002009353
πηγή: news247.gr
Add comment