ChiosTV
portogaliaaa 1

Η λιτότητα «μαυρίζει» την επέτειο της πορτογαλικής Επανάστασης των Γαρυφάλλων

 

Η συμπλήρωση 30 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων σημαδεύεται από κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης ότι παραβιάζει την ιστορική

 

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Η συμπλήρωση 30 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων σημαδεύεται από κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης ότι παραβιάζει την ιστορική της κληρονομιά με τις πολιτικές λιτότητες που εφαρμόζει. Αντιπολίτευση, συνδικάτα και οι πρωτεργάτες που ανέτρεψαν τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας καλούν σε διαδηλώσεις, λέγοντας ότι η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η εξουσία δεν αντανακλά πλέον το δημοκρατικό πολίτευμα που κληρονόμησε η 25η Απριλίου.

Κόμματα της πορτογαλικής αριστεράς ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την αναδιαπραγμάτευση των όρων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της χώρας από την τρόικα, κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την επέτειο.

Στο πλαίσιο της σύμβασης για τον δανεισμό 78 δισ. ευρώ από την τρόικα το 2011, η Λισαβόνα κλήθηκε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να αυξήσει τους φόρους και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Επικριτές της κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι το πρόγραμμα έκανε φτωχότερη την Πορτογαλία, καθώς η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον φέτος, ενώ η ανεργία ήδη πλησιάζει το 18%, επίπεδο-ρεκόρ.

Καταγράφεται μια «κόπωση από τη λιτότητα» μεταξύ των Πορτογάλων, ανέφερε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα στην ομιλία του στη Βουλή, καλώντας να γίνει μία «ήρεμη και αντικειμενική» αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μνημονίου.

Ιστορικοί ηγέτες των Σοσιαλιστών, όπως ο πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες και ο ποιητής Μανουέλ Αλέγκρε, απείχαν από την συνεδρίαση της Βουλής.

Βετεράνοι της επανάστασης έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τραγουδώντας το «Grandola Vila Morena», ένα τραγούδι-σύμβολο της επανάστασης που έχουν υιοθετήσει έκτοτε κινήματα διαμαρτυρίας. 

Το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Στην επανάσταση του 1974 μια ομάδα αριστερών αξιωματικών προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον της δικτατορίας του Αντόνιο Σαλαζάρ, που νεμόταν την εξουσία από το 1933. Η επανάσταση, στην οποία έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες, οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία.

Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο κίνημα απείχαν από τις επίσημες εορταστικές τελετές κι ο Σοάρες εξήγησε ότι αποφάσισε να μην παραστεί στη Βουλή για την εορταστική συνεδρίασή της «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απόστρατους αξιωματικούς».

«Η πολιτική γραμμή που ακολουθείται από την πολιτική εξουσία δεν αντανακλά πλέον το δημοκρατικό πολίτευμα που κληρονόμησε η 25η Απριλίου» ανέφερε η διεύθυνση της Ένωσης της 25ης Απριλίου, στην οποία ανήκουν οι βετεράνοι που είχαν συμμετάσχει στο στρατιωτικό κίνημα του 1974.

«Η σημερινή πολιτική εξουσία που κυβερνά την Πορτογαλία διαμορφώνει έναν άλλο πολιτικό κύκλο, ο οποίος αντιβαίνει στην 25η Απριλίου, τα ιδανικά της και τις αξίες της» δήλωσαν οι στρατιωτικοί, τονίζοντας τη «βαθιά διαφωνία τους με πρακτικές όπως αυτές της κυβέρνησής μας», αλλά και δηλώνοντας ότι θα επιδιώξουν «με αποφασιστικότητα να ανακτήσουμε» το πνεύμα της επανάστασης.

Η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας κάλεσε επίσης σε συγκέντρωση στη Λισαβόνα με γαρύφαλλα στα χέρια -σύμβολο της ειρηνικής επανάστασης του 1974- για την προάσπιση «της ελπίδας σε μια χώρα ανεπτυγμένη, δημοκρατική, δίκαιη και κυρίαρχη». 

Η CGTP προσέθεσε ότι θέλει να πει «’όχι’ στη λιτότητα, στο πρόγραμμα της τρόικας και στις πολιτικές της δεξιάς», ζητώντας «πολιτική αλλαγή και αλλαγή κυβέρνησης».

πηγή: in.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production