Μπορεί η ύφεση στην Ελλάδα να είναι πολύ βαριά, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι περιθώρια για δραστικές και άμεσες αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας, δεν υφίστανται.
Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών, ο κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομία, απέκλεισε, ουσιαστικά, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας ύφεσης για την Ελλάδα.
«Οποιαδήποτε απόφαση για να παραταθεί ένα πρόγραμμα ή να παραταθεί η περίοδος προσαρμογής οδηγεί σε επιπλέον χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης -που παρέχουν τις εγγυήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- και αυτό προϋποθέτει αποφάσεις από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, που είναι μια δύσκολη πολιτικά διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς κάθε χώρας» τόνισε σχετικά ο κ. Ρεν.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυ Ποδηματά, επανέλαβε την πρόταση της προς την Κομισιόν «για ένταξη των χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα στη διαδικασία συζήτησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ώστε να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους των προγραμμάτων, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, αλλά και την πολιτική και κοινωνική συναίνεση γύρω από αυτά».
Ως προς το θέμα αυτό, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι «με δεδομένη την κατάρτιση λεπτομερών προγραμμάτων για τις χώρες που βρίσκονται υπό χρηματοδοτική στήριξη και τη διεξαγωγή τριμηνιαίων επισκοπήσεων από την Τρόικα, η συμπερίληψη των χωρών αυτών στη διαδικασία επιτήρησης μακροοικονομικών ισορροπιών θα δημιουργούσε επικαλύψεις» αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τα ζητήματα δημοκρατικού ελέγχου και διαλόγου των προγραμμάτων αυτών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρεν τοποθετήθηκε και για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, παραδέχθηκε ότι τα έσοδα ήταν μειωμένα, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει εάν προτίθεται η Κομισιόν να προτείνει μείωσή του.
Ειδικότερα, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ προέβλεπε ότι θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 700 για το 2012, ωστόσο, ο στόχος για το περασμένο έτος εκτιμήθηκε εκ νέου προς τα κάτω σε 400 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσό περίπου 43% μειωμένο
πηγή: enimerwsi.gr
Add comment