ChiosTV
kipros

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κύπρος»

 

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου. «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το ’74 και μετά.

 

Σε δραματικούς τόνους το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου. «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το ’74 και μετά. Παραλάβαμε μία οικονομία υπό χρεοκοπία. Δεν είναι ώρα να πούμε ποιοι φταίνε. Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο λύσεις θα είχε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναστασιάδης. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν κατά την αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία στην βουλή την πρόταση του Eurogroup για «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις. 
Επίσης τόνισε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ προκειμένου να αλλάξουν οι όροι έστω και την τελευταία στιγμή για τους μικροκαταθέτες. «Αν επέλεγα την άτακτη χρεοκοπία θα κατέρρεε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, θα χανόντουσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έβγαινε η χώρα εκτός ευρώ. Δεν θα δεχτώ την απομείωση των καταθέσεων. Ανέλαβα και αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Η συνεισφορά των καταθετών θα είναι εφάπαξ, μία και μόνη φορά, αφού θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ενώ θα δοθούν και μετοχές των τραπεζών. Όσοι αφήσουν τα χρήματα τους για δύο χρόνια στις κυπριακές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα στο ήμισυ της αξίας των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο». 

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο
Η ΕΚΤ ασκεί απίστευτες πιέσεις προς την Κύπρο προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν ανοίξουν οι αγορές την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Απεσταλμένοι του Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στην Κύπρο και είχαν συνεργασία με τον Ν. Αναστασιάδη και υπουργούς της κυβέρνησης του. Οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ θέλουν πριν ανοίξουν οι αγορές να έχει εγκριθεί από την κυπριακή βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. 
Αύριο στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της Κύπρου η οποία καλείται να εγκρίνει ή όχι στο σύνολό του το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας έτσι όπως αποφασίστηκε στο Εurogroup της Παρασκευής. 

Από μία κλωστή «κρέμεται» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο

Μετά την στάση ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ κατά του νομοσχεδίου και ίσως και των Οικολόγων, φαίνεται απίθανο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χρειάζονται μια ψήφο για να έχουν πλειοψηφία. Ενδεχομένως, αυτή να εξασφαλιστεί με την ψήφο του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διαρροή από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Ο άλλος βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. 
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε η Κύπρος να απεγκλωβιστεί από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού «κουρέματος», το οποίο δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια, είπε επί λέξει ο κ. Συλλούρης, «θα φέρει αποτελέσματα, ώστε η πίεση που θα υποστούν οι άνθρωποι, στο τέλος να μην είναι ζημιά».
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιβεβαίωσε ότι μια από τις εισηγήσεις είναι η διασύνδεση του τέλους αλληλεγγύης με την προοπτική του φυσικού αερίου. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι με ή χωρίς «κούρεμα», θα υπάρξει τεράστια εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, είπε ο κύριος Περδίκης, «έπρεπε να έχουμε την τόλμη να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης του κοινού και των επενδυτών».

Σκληρή δήλωση Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup, έκανε λόγο «για προστυχιά των Ευρωπαίων». Σημείωσε ότι μόλις η Κύπρος φθάσει σε σημείο, που θα μπορεί να φύγει από την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το πράξει. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει επιστροφή, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες που θα επηρεαστούν από το «κούρεμα» κρατικά ομόλογα διάρκειας πέντε μέχρι δέκα χρόνων.
Ανέφερε ότι, όταν στο μέλλον διατεθεί στην αγορά το φυσικό αέριο, οι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώσουν αυτά τα ομόλογα και να πάρουν τα χρήματά τους. Επίσης, ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, τονίζοντας ότι οφείλουν να λογοδοτήσουν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της κατάστασης. «Το λαϊκό αίσθημα απαιτεί κάποιοι να καταλήξουν στη φυλακή», κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος.

real.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production