ChiosTV
olant

Κυβέρνηση της ευρωζώνης ζητά ο Ολάντ και «περνά στην επίθεση»

 

Μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της προεδρικής θητείας, με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ και την χώρα σε ύφεση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ

 

Παρίσι, Γαλλία

Μπαίνοντας στο δεύτερο χρόνο της προεδρικής θητείας, με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ και την χώρα σε ύφεση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου σχέδιο για οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, ευρωομόλογα και πρωτοβουλίες για τους άνεργους νέους και την ενέργεια.

Το διακύβευμα, τόνισε, είναι η ανάπτυξη, η έξοδος από την κρίση και την ύφεση και προειδοποίησε: «η ύφεση απειλεί την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης».

Ο Ολάντ επιμένει –το δήλωσε άλλωστε και χθες, Τετάρτη, σε συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο– ότι η λιτότητα φέρνει την ύφεση στην Ευρώπη. Εξάλλου σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης είτε είναι σε ύφεση είτε απειλούνται σοβαρά από αυτήν, μέτριες είναι οι επιδόσεις και της Βρετανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας εκτός ευρωζώνης.

Είναι ευθύνη μου, είπε ο Φρ.Ολάντ, να βγει η Ευρώπη από τον μαρασμό, να μειωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών που υπονομεύει το μέλλον της, και παρουσίασε για αυτό ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων:

Πρώτο, ζητά, οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη με πρόεδρο ο οποίος θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το έργο. Αυτή η οικονομική κυβέρνηση, προσέθεσε, θα συνέρχεται κάθε μήνα «για να συζητά τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις και να εναρμονίζει την φορολογική πολιτική». Ακόμη θα βοηθά στη σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών και της καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Δεύτερον, μια πρωτοβουλία που θα είναι προσανατολισμένη στις νέες γενιές, κατά της ανεργίας των νέων, και κινητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση μόλις εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.

Προτείνει ακόμη ευρωπαϊκή κοινότητα ενέργειας η οποία θα συντονίσει τις προσπάθειες προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Τέταρτον «ένα νέα στάδιο στην δημοσιονομική ενοποίηση με δυνατότητα έκδοσης προϋπολογισμού και σταδιακά την πιθανότητα έκδοσης ομολόγων», ένα θέμα στο οποίο είναι γνωστό ότι η Γερμανία αντιτίθεται σφοδρά (τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον).

Η Γαλλία, επισήμανε, θα ήθελε μία πλήρη πολιτική ένωση στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια.

Η απασχόληση σε πρώτη προτεραιότητα

Παρότι τα χειρότερα για την Ευρώπη έχουν περάσει, εκτιμά ο Ολάντ, το εσωτερικό μέτωπο δεν είναι καθόλου ήρεμο: ύφεση, υψηλή ανεργία και εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις και τις πολιτικές του προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του, που και αυτή είναι επισήμως σε ύφεση, ο Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα επιτείνει τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της γαλλικής οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη. 

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και όλων των γάλλων για τη μείωση του ελλείμματος επισημαίνοντας ότι «η ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε, η τραπεζική ένωση καθορίστηκε, η Ελλάδα διασώθηκε όπως οι άλλες χώρες».

Με δεδομένη πάντως τη σημαντική πτώση στη δημοφιλία του (είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών), ο Ολάντ προσπάθησε, όπως σημειώνει το Reuters, να διαβεβαιώσει ότι παραμένει πιστός στα κεντροαριστερά του ιδεώδη.

Το ασφαλιστικό, ως έχει σήμερα, είναι μη βιώσιμο, είπε αναγγέλλοντας ότι μέσα στη χρονιά θα παρουσιάσει προτάσεις ανανέωσης.

Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της ανεργίας, που έχει ξεπεράσει το 10%: «να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις για την απασχόληση», υπογράμμισε, υποσχόμενος προσωπικά να αναστρέψει την αρνητική πορεία μέσα στο 2013

Ανήγγειλε τέλος ένα δεκαετές πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα, στην μετάβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια, τη δημόσια υγεία και σε προγράμματα υποδομών στις μεταφορές. 

Πέρα από τα οικονομικά και τα ευρωπαϊκά, οι περισσότερες ερωτήσεις προς τον Ολάντ κάλυψαν θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως η πρωτοβουλία «γάμος για όλους» και το σκάνδαλο με τον υπουργό Καϊζάκ.

Ο Ολάντ ερωτήθηκε και για το αν θα θέσει υποψηφιότητα το 2017, έδωσε όμως, προφανώς κατά λάθος, μια μάλλον ασυνήθιστη απάντηση, όπως την καταγράφει η Liberation.

«Είμαι [σε αυτή τη θέση] εδώ και ένα χρόνο, μέσα σε συνθήκες που γνωρίζετε, με μια δημοτικότητα στο ζενίθ, άρα δεν απασχολούμε με το 2017», είπε συγχέοντας το υψηλότερο σημείο, το ζενίθ, με το χαμηλότερο, το ναδίρ, όπου βρίσκεται δημοσκοπικά.

πηγή: news.in.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production