ChiosTV
sdoe

Μόνο 63 ονόματα ψάχνει το ΣΔΟΕ από την Λίστα Λαγκάρντ.

 

 

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, αποκάλυψε χθες στην προανακριτική της Βουλής

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ, αποκάλυψε χθες στην προανακριτική της Βουλής ότι η υπηρεσία του αδυνατεί να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους, καρφώνοντας και τις τράπεζες για «προβληματική συνεργασία»

Της Ελενας Βαρίνου (εφημερίδα των Συντακτών)

Καμία πρόοδο στον έλεγχο των 2.062 προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν έχει σημειώσει μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ, εξαιρουμένων των τριών συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων 60 μεγαλοκαταθετών που εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

 Αυτό αποκάλυψε χθες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο περιφερειακός διευθυντής των υπηρεσιών Αττικής του ΣΔΟΕ Νικ. Παναγιωτόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Π. Νικολούδη, που έδωσε προχθές στη Βουλή αποκαρδιωτική εικόνα για την αποτελεσματικότητα των εγχώριων φορολογικών μηχανισμών. Αλλά και του πρώην προϊσταμένου Διεύθυνσης Ελέγχου του ΥΠΟΙΚ Χρ. Αθανασίου, ο οποίος στη δική του κατάθεση στην προανακριτική είχε επίσης κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία των αρμόδιων υπηρεσιών, στον εντοπισμό και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

 Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για τα προσκόμματα που δυσχεραίνουν το έργο του ΣΔΟΕ, πληροφόρησε εν πολλοίς τους βουλευτές πως οι ρυθμοί που ακολουθούνται κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί είναι για το αποτέλεσμα. Φέρεται να εξήγησε συγκεκριμένα πως η καθυστέρηση προκύπτει τόσο από το έλλειμμα των κατάλληλων υποδομών –κυρίως σε στελεχικό δυναμικό- αλλά και από την προβληματική ανταπόκριση των τραπεζών στα δεδομένα που έχει ζητήσει ο ΣΔΟΕ προκειμένου να διεκπεραιώσει τον έλεγχο. Οπως είναι γνωστό, η αποστολή του ΣΔΟΕ έγκειται -σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- στο να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα των υπό έλεγχο προσώπων συμπίπτουν με το ύψος των καταθέσεων που εμφανίζονται να διατηρούν στην HSBC.

 Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο μάρτυρας μίλησε και για την ανεπαρκή στελέχωση των μηχανισμών ελέγχου. Είπε συγκεκριμένα πως οι υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση ταυτόχρονα πέντε μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής ζήτησαν από το ΥΠΟΙΚ ενίσχυση προσωπικού (με 100 άτομα) προκειμένου να συγκροτήσουν αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Από τα 20 άτομα που αναλογούν στην ομάδα που έχει αναλάβει τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί μόνον τρία, με γνώση αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

 Οπως έγινε γνωστό, πάντως, προτεραιότητα, εκτός των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών, έχει δοθεί σε ακόμη 60 περιπτώσεις που διακρίνονται μεταξύ των ονομάτων της λίστας να διατηρούν τους υψηλότερους λογαριασμούς –συνολικά δηλαδή το ΣΔΟΕ ασχολείται εντατικά αυτή τη στιγμή με 63 περιπτώσεις. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως από το Σώμα έχει κληθεί για εξηγήσεις η Μαρία Παντελή, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στη λίστα ως συνδιαχειρίστριας του μεγαλύτερου ποσού, αυτού των 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια δεν προτίθεται, τουλάχιστον κατ” αρχήν, να προσέλθει ενώπιον του ΣΔΟΕ –πρόκειται να την εκπροσωπήσει ο δικηγόρος της στις 11 Μαρτίου.

 Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή κατάθεση του Ν. Παναγιωτόπουλου βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με αυτή του Θεόδ. Φλωράτου, υπαλλήλου επίσης του ΣΔΟΕ, από τους πρώτους μάρτυρες που κλήθηκαν από την προανακριτική λόγω της συμμετοχής του στην τριμελή αντιπροσωπεία του ΥΠΟΙΚ που παρέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο από τις γαλλικές αρχές το αυθεντικό CD. Ο κ. Φλωράτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, είχε προβλέψει πως εντός του επόμενου τριμήνου το ΣΔΟΕ επρόκειτο να ολοκληρώσει τον έλεγχο της λίστας. Υπενθυμίζεται πως από τη σχετική έρευνα οφείλει να αποδώσει με ακρίβεια το ύψος των πιθανών εσόδων για το Δημόσιο, δεδομένο που σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα προσδιορίσει τον χαρακτήρα του αδικήματος για το οποίο διερευνάται τυχόν ενοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

 Σήμερα προγραμματίζεται να εξεταστεί ο Ν. Λέκκας, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος φέρεται να ενέπλεξε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, συνδέοντάς την με τον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production