ChiosTV
prosfiges

Μυτιλήνη 2013: Πρόσφυγες στη βροχή, πρόσφυγες «μπαλάκι» αστυνομίας και λιμενικού.

 

Στην κλούβα κοιμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι… «τυχεροί» από τους 80 πρόσφυγες που κατέφτασαν στη Λέσβο

 
Στην κλούβα κοιμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι… «τυχεροί» από τους 80 πρόσφυγες που κατέφτασαν στη Λέσβο, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία «ξέμεινε» όλη τη νύχτα στη…
βροχή, στον υπαίθριο χώρο της προβλήτας του Λιμανιού, χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους (σίτιση και κουβέρτες).


Οι πρόσφυγες Αφγανικής καταγωγής που ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη  σύμφωνα με εθελοντές που κατόρθωσαν να μιλήσουν μαζί τους- προερχόμενοι από την Τουρκία, συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές κατά την αποβίβασή τους από φουσκωτά στις ακτές του νησιού, μαζί με τους διακινητές τους. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές περιπολία μεικτής Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2013».


Το πρόβλημα έχει προκαλέσει η Αστυνομία με τη στάση της, εξηγεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εθελόντρια από το δίκτυο οργανώσεων «Το Χωριό του Όλοι μαζί»: «Η αστυνομία κρατά περισσότερο από το συνηθισμένο πρόσφυγες στα κρατητήριά της, αντί να ολοκληρώνει νωρίτερα τη γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα να επικαλείται ότι δεν έχει χώρο για τις νέες φουρνιές προσφύγων και να μετακυλύει τις δικές της ευθύνες στο λιμενικό». Από την άλλη το λιμενικό, δεν έχει ούτε αυτά τα 5,8 ευρώ που προβλέπονται ως κρατική επιχορήγηση για κάθε πρόσφυγα, με αποτέλεσμα να απευθύνεται στο «Χωριό του Ολοι μαζί» για να λυθεί το πρόβλημα της σίτισης.

Τέλος, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μεταφερθούν στις δημοτικές κατασκηνώσεις και τον χώρο στο οποίο φιλοξενούν οι εθελοντικές οργανώσεις του «Χωριού» μετανάστες γιατί έχουν συλληφθεί και θεωρούνται κρατούμενοι. Η μεταφορά τους στο «Χωριό» θα είχε ως επακόλουθο και τη συνοδεία αντρών του Λιμενικού και τη μετατροπή του χώρου από ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας και αλληλεγγύης σε κέντρο κράτησης. Μετά από πολύωρες πιέσεις, το απόγευμα της Κυριακής η Αστυνομία… εδέησε να παραλάβει τις γυναίκες, τα παιδιά και κάποιες οικογένειες κι έτσι στην περιοχή του λιμανιού έμειναν 40 πρόσφυγες: «Μας λένε να τους πάμε κουβέρτες, τους παμε! Σήμερα (σσ Κυριακή βράδυ) όμως θα βρέξει πάλι! Τι νόημα έχει μια κουβέρτα», προσθέτει η εθελόντρια.

Το θέμα των προσφύγων και την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης εγγράφων σ’ αυτούς, της παροχής ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης κατά την πρώτη υποδοχή τους και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, έθεσε επί τάπητος στις αρχές η βουλευτίνα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, από το κόμμα της Αριστεράς (Die linke), Annete Groth, συνοδευόμενη απ΄πο τον Βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή.

«Είναι φανερό πως η πολιτική της αποτροπής και της Ευρώπης – φρούριο που εφαρμόζει η Ε.Ε. και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι λύση για το θέμα των προσφύγων που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

Απαιτούνται άμεσες λύσεις ιδιαίτερα στη Λέσβο, όπου οι τοπικές αρχές δεν έχουν τις στοιχειώδεις υποδομές για μια ελάχιστη αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν η επίσημη κρατική μέριμνα να απουσιάζει παντελώς και η φροντίδα των ανθρώπων αυτών να αφήνεται βασικά στις τοπικές εθελοντικές οργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

της Ανθής Παζιάνου, Εφημερίδα των Συντακτών

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production