ChiosTV
maxitis eleutherou siriakou stratou

Οπλα από τις ΗΠΑ για τους αντάρτες στη Συρια

 

Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τρέχει να καλυφθεί κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ναϊράμπ του Χαλεπιού, όπου μαίνονταν χθες σφοδρές μάχες

Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού τρέχει να καλυφθεί κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ναϊράμπ του Χαλεπιού, όπου μαίνονταν χθες σφοδρές μάχες

 

Στον εξοπλισμό των σύρων ανταρτών θα προχωρήσει η Ουάσιγκτον έχοντας πλέον καταλήξει, όπως ανακοινώθηκε, ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει επανειλημμένως ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή της χρήσης χημικών όπλων. Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο επιβολής  «περιορισμένης» ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, «πιθανώς κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία». Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και το ΝΑΤΟ, με τον γ.γ. της συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να δηλώνει πως η χρήση χημικών όπλων «είναι απολύτως απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Τα νέα δεδομένα, και τα επόμενα βήματα στη Συρία, θα συζητηθούν εκτενώς στη σύνοδο του G8 την ερχόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Ιρλανδία. Παρών θα είναι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει όμως ήδη καταστήσει σαφή τη θέση του.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας εκτιμούν πως το καθεστώς Aσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του αερίου σαρίν, σε μικρή κλίμακα εναντίον της αντιπολίτευσης πολλές φορές την τελευταία χρονιά», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, εκτιμώντας σε 100-150 τους Σύρους που έχουν χάσει με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους. «Ο (σ.σ.: αμερικανός) Πρόεδρος έχει πει πως η χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε τους υπολογισμούς του, και τους άλλαξε», πρόσθεσε. «Μη πειστικές» χαρακτήρισε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του ρώσου Προέδρου Γιούρι Ούσακοφ τις σχετικές πληροφορίες που διαβίβασαν οι ΗΠΑ. Για «κατασκευασμένες πληροφορίες» έκανε λόγο ο Αλεξέι Πούσκοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της ρωσικής Βουλής -τις ίδιες ακριβώς λέξεις χρησιμοποίησε αργότερα και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Ομπάμα και Πούτιν θα έχουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο του G8. Αλλά η Μόσχα έχει ήδη ξεκαθαρίσει πολλάκις πως αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία.
Τον Απρίλιο, η Ουάσιγκτον είχε μιλήσει για «ποικίλους βαθμούς βεβαιότητας» όσον αφορά τη χρήση σαρίν από τη Δαμασκό. Η βεβαιότητα φαίνεται να έγινε απόλυτη με τη  by Text-Enhance” id=”_GPLITA_0″ href=”http://www.tanea.gr/” in_rurl=”http://i.trkjmp.com/click?v=R1I6MTgyODE6MzQxOs6yzr_Ors64zrXOuc6xOjE1NGIxNWJmY2NiZThjNGRiYTcyNWIwM2MyOGEwZGZhOnotMTAzMi02Mjg2Mjp3d3cudGFuZWEuZ3I6NDMxNzpjYzg3NGYzMjU3MjRhMTJhNGM4OGZhODI2ZGE5NDliMQ”>βοήθεια αποδεικτικών στοιχείων που έστειλε στις ΗΠΑ η Γαλλία – τόσο το Παρίσι και το Λονδίνο όσο και η Αγκυρα δηλώνουν από καιρό βέβαια πως ο Ασαντ έχει κάνει χρήση χημικών. Η Βρετανία δήλωσε χθες πως δεν είναι ακόμα έτοιμη να εξοπλίσει τη συριακή αντιπολίτευση, δεν αποκλείει όμως την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η Γαλλία, από την πλευρά της, δήλωσε πως η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης δεν είναι πιθανή προς το παρόν, λόγω της αντίθεσης ορισμένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ πάντως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ούτε τι είδους οπλισμό, και σε τι ποσότητες, θα στείλουν στη συριακή αντιπολίτευση – κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει ο κίνδυνος  τα όπλα να περιέλθουν στα χέρια των ισλαμιστών που έχουν διεισδύσει στις τάξεις των ανταρτών.

«Ασκηση» στην Ιορδανία
Την τελευταία εβδομάδα, οι ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας ετήσιας στρατιωτικής άσκησης – σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση – έχουν μεταφέρει στην Ιορδανία πυραύλους Patriot, πολεμικά αεροσκάφη και περισσότερους από 4.000 στρατιώτες.

πηγή: tanea.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production