Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρουσιάζουν εντονότερο στρες και ανησυχούν για πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι οι λιγότερο μορφωμένοι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι όσο περισσότερες ικανότητες έχει κάποιος, τόσο πιο απαιτητική θα είναι η δουλειά του και γενικότερα ο ίδιος από τον εαυτό του – και τόσο περισσότερο θα υποφέρει από την πίεση που δέχεται σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα ταλέντα και ευθύνες.
Η έρευνα είναι ετήσια και διεξάγεται από την βρετανική κυβέρνηση για να καταγράφεται το επίπεδο της ευτυχίας στη Γηραιά Αλβιόνα, σε συνάρτηση με κάθε δυνατή παράμετρο.
Οι συμμετέχοντες καλούνται μεταξύ άλλων να βαθμολογήσουν την ευτυχία που ένιωσαν τις τελευταίες μέρες πριν συμπληρώσουν τα σχετικά ερωτηματολόγια, πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους, αν νιώθουν ότι η ζωή που κάνουν αξίζει τον κόπο και πόσο άγχος αισθάνονται.
Στην εφετινή έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Στατιστική Αρχή, αναφέρεται πως όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο (με πτυχία πανεπιστημίου, μάστερ κ.τ.λ.) επιτυγχάνουν υψηλότερη βαθμολογία στο άγχος απ’ ό,τι οι απόφοιτοι της βασικής εκπαίδευσης.
Το ίδιο ισχύει για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις και θέσεις ισχύος σε σύγκριση με τους τεχνίτες ή τους εργαζόμενους στις πιο χαμηλές βαθμίδες της εργασιακής ιεραρχίας.
Μάλιστα το στρες των στελεχών είναι ανεξάρτητο από τον μισθό τους και αποδίδεται στις ιδιαίτερα αυξημένες ευθύνες που εμπεριέχει η θέση τους.
Στην πραγματικότητα, οι βαθμολογίες που έδωσαν οι εθελοντές στην ευτυχία και την ικανοποίηση από την ζωή τους, καθώς και στο άγχος, ήταν ανεξάρτητη από το εισόδημά τους.
Αυτό αποδεικνύεται και από το εύρημα ότι το στρες ήταν υψηλότερο στους εθελοντές που ζούσαν σε εύπορες γειτονιές έναντι όσων ζούσαν σε φτωχικές, παρ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος ότι οι φτωχοί άνθρωποι νιώθουν περισσότερο άγχος.
Στην έρευνα συμμετείχαν 165.000 εθελοντές, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτηματολόγιά της την περίοδο Μάρτιος 2011-Μάρτιος 2012.
πηγή: tanea.gr
Add comment