ChiosTV
akrateia

Δωρεάν έλεγχοι για Ακράτεια σε όλη την Ελλάδα.

 

Δωρεάν Ουρολογικοί Έλεγχοι για την ακράτεια σε όλη την Ελλάδα από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

 

27-31 Μαΐου 2013

Δωρεάν Ουρολογικοί Έλεγχοι για την ακράτεια

σε όλη την Ελλάδα από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια ενημερωτικής εκστρατείας για την Ακράτεια και το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης

 

 

Με το σύνθημα «Γιατί να αλλάζεις ακόμα πάνες, όταν μπορείς να αλλάξεις ζωή», η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Ακράτεια και το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης. Αν και πρόκειται για μια νόσο που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα του πάσχοντος και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του, υπολογίζεται πως πάνω από το 50% των ασθενών δεν συμβουλεύονται τον ειδικό ουρολόγο και κρύβουν το πρόβλημά τους, υποφέροντας.

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία και μέλη αυτής, πραγματοποιούν δωρεάν ουρολογικούς ελέγχους για την ακράτεια σε όλη την Ελλάδα, για άνδρες και γυναίκες, από τη Δευτέρα 27 έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013.

 

Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να καλέσουν  στην ειδική  γραμμή  της  ΕΟΕ, στο τηλέφωνο 21 21 21 1050 (αστική χρέωση) καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα συνεργαζόμενα ιατρεία και νοσοκομεία, που συμμετέχουν στους δωρεάν ελέγχους.

 

 

Ενημερωτικό Υλικό για το Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης και την Ακράτεια

Η ακράτεια χαρακτηρίζεται από απώλεια ούρων χωρίς τη θέληση του ασθενούς. Οι συχνότερες μορφές είναι η ακράτεια προσπαθείας που εμφανίζεται όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται, γελά ή σηκώνει βάρος και η επιτακτική ακράτεια που συνοδεύεται από ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση και χαρακτηρίζει το Σύνδρομο της Υπερλειτουργικής Κύστης. Η ακράτεια προσπαθείας είναι η συχνότερη μορφή και αφορά το 20% των γυναικών, ηλικίας από 20 έως 65 ετών, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, ή γυναίκες πολύτοκες και υπέρβαρες.

 

Η Υπερλειτουργική Κύστη είναι επίσης πολύ συχνή, καθώς αφορά περίπου το 12% των ανδρών και γυναικών, άνω των 40 ετών. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 650.000 πάσχοντες.

Τα συμπτώματα της είναι η επιτακτικότητα (αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση), η συχνουρία (ούρηση 8 ή περισσότερες φορές το 24ωρο), η νυκτουρία (ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας) και η επιτακτική Ακράτεια Ούρων (ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων μετά από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης, που δεν μπορεί να ανασταλεί).

 

Η ακράτεια ούρων είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Για παράδειγμα:

ü  Περιορίζει την κοινωνική του ζωή, καθώς δε μπορεί για παράδειγμα να ταξιδέψει, να πάει στον κινηματογράφο, σε αθλητικές ή άλλες εκδηλώσεις. Αντίθετα, επιλέγει να μείνει σπίτι, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα.

ü  Δεν απολαμβάνει τον νυκτερινό ύπνο, γιατί σηκώνεται 2 ή περισσότερες φορές να ουρήσει.

ü  Αποφεύγει τις σεξουαλικές σχέσεις φοβούμενος τη διαφυγή ούρων.

ü  Πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζει και στον εργασιακό του χώρο.

 

Παρουσιάζει σημαντικά αρνητικές επιδράσεις στη φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους κατάσταση και πολύ συχνά συνδυάζεται με αίσθημα ντροπής, απομόνωσης και κατάθλιψης.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται εύκολα από τον ειδικό Ουρολόγο, βάση κυρίως των συμπτωμάτων, αλλά και με τη βοήθεια απλών ερωτηματολογίων. Παράλληλα, με την καθοδήγηση του ειδικού, γίνεται η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.  

 

Η αντιμετώπιση της νόσου βοηθάει τους πάσχοντες να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα, που τους φέρνουν συχνά σε δύσκολη θέση, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ξανά στις αγαπημένες τους κοινωνικές δραστηριότητες, να ασκήσουν χωρίς προβλήματα τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αλλά και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production