ChiosTV
aganaktismenos

Που είναι οι αγανακτισμένοι;

 

Οι Αγανακτισμένοι ή ‘’κίνημα της πλατείας’’. Έτσι ονομάστηκε η μαζική συμπόρευση χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την χώρα.

Γράφει ο Γιώργος Χάμπας*

Οι Αγανακτισμένοι ή ‘’κίνημα της πλατείας’’. Έτσι ονομάστηκε η μαζική συμπόρευση χιλιάδων πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την χώρα. Ένα κίνημα που στην αρχή, φόβισε το σάπιο πολιτικό σύστημα και οδήγησε την κυβέρνηση στο να διατάξει την βίαιη καταστολή των Αγανακτισμένων. Η 28η και 29η Ιουνίου είναι δύο ημερομηνίες που ‘’αποτελείωσαν΄΄ το κίνημα της Πλατείας. Μέρα πανελλαδικής Απεργίας και τα ΜΑΤ με εντολή πνίγουν την πλατεία στα χημικά, ενώ κατά δεκάδες πέφτουν οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς το μέρος των διαδηλωτών. Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την χρήση υπερβολικής βίας, ενώ η εισαγγελία ζήτησε την διενέργεια, ένορκης διοικητικής εξέτασης για τα χημικά που πετάχτηκαν μέσα στο Μέτρο που είχαν ανοίξει οι εργαζόμενοι για να προφυλάξουν τον κόσμο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμα και στο αυτοσχέδιο ιατρείο της Πλατείας όπου βρισκόταν τραυματισμένοι διαδηλωτές. Γιατί όμως το μαζικό κίνημα σταμάτησε να υπάρχει; Που είναι οι Αγανακτισμένοι όταν συνεχίζουν να διαλύουν την χώρα; Κάποιοι θα πουν ότι ήταν μία φούσκα που έσκασε. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι διαλύθηκε από το ίδιο κίνημα γιατί η πάνω πλατεία ανήκε σε εθνικιστές, ενώ η κάτω Πλατεία σε αναρχικούς. Αυτό θα πουν προσκείμενα παπαγαλάκια

«Δεν απέκτησε ειδικό πολιτικό βάρος, και δεν μετατράπηκε τελικά σε κάτι πιο ενιαίο, από το οποίο θα μπορούσε να αναδειχτεί μία νέα πολιτική δύναμη, η οποία θα έθετε ζητήματα θεσμικών ή πολιτικών αλλαγών. Ένα κίνημα δηλαδή, που δεν θα αποσκοπούσε μόνο στο να πέσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, αλλά στο να αναδιαμορφωθεί πιο ριζοσπαστικά το πολιτικό σύστημα».. (Αλέξανδρος Αφουξενίδης ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ) Είναι η αλήθεια!.Είναι εμφανές λοιπόν ότι στο κίνημα αυτό έλειπε η οργάνωση αλλά και η διαμόρφωση ενός ενιαίου ριζοσπαστικού κινήματος ικανό όχι μόνο να ρίξει μια κυβέρνηση αλλά και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό συσχετισμό. Ικανό να φέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα χαίρονται που κατάφεραν με βία και καταστολή να διώξουν το κίνημα της πλάτειας και ανενόχλητοι να συνεχίζουν να ρημάζουν, πουλούν την χώρα μας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στα αυτιά τους είναι αυτό που γράφει και το επίσημο site των Αγανακτισμένων: «Θυμάστε κάποτε τι έλεγαν; Κάντε ησυχία, οι Έλληνες κοιμούνται. Κάνουμε λοιπόν ησυχία, μέχρι να ξυπνήσουν και να βγουν στις πλατείες. Πρώτοι θα είμαστε μαζί σας. Προς το παρόν σιωπούμε»… 
¨Ένα μαζικό κίνημα από πόλη σε χωριό, από Πλατεία σε Βουνό είναι ΙΚΑΝΟ να αλλάξει πολλά. Σήκω από τον Καναπέ σου… και ΠΑΛΕΨΕ!!!

* Ο Γιώργος Χάμπας είναι Φοιτητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production