ChiosTV
sotiris xatzakais

Ο Σωτήρης Χατζάκης καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο

 

 

Παραιτήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας όπου πιθανόν να πάει ο Γιάννης Βούρος

Παραιτήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας όπου πιθανόν να πάει ο Γιάννης Βούρος

Ο Σωτήρης Χατζάκης είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μετά την επίσημη ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού. Εχοντας κάνει πρώτα δεκτή την παραίτηση του από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε. ο Κώστας Τζαβάρας όρισε τον διάδοχο τουΓιάννη Χουβαρδά, βάζοντας τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών. Ως αποτέλεσμα έρχεται το κενό στη θέση του ΚΘΒΕ _ο Χατζάκης είχε αναλάβει το 2009. Πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα επικρατέστερα ονόματα είναι ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος. 

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, στην ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ, ο Σωτήρης Χατζάκης έχει υπογράψει εκατό παραστάσεις με την ιδιότητα του ηθοποιού και του σκηνοθέτη σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας. Εχει διετελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Καισαριανής (1980-1988), του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του θεάτρου Πολιτεία, καθώς και αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με Διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο, τη διετία 2005-2006. Έχει παρουσιάσει δουλειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Ν. Αφρική, Κούβα, Κίνα (Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο), όπως επίσης και έξι φορές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εχει διδάξει σε προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, στο Κέντρο Δελφών, στην Πειραματική Σκηνή, στη Θερινή Ακαδημία και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας, στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Εχει διασκευάσει για το θέατρο τα κείμενα («Η Φόνισσα» , «Η νύχτα του τράγου», «Του νεκρού αδελφού», «Ο τελευταίος πειρασμός», «Ο ιερός γάμος» και «Η πάπισσα Ιωάννα». Ενώ έχει γράψει ο ίδιος έργα όπως «Ο μάγος και η πρόβα», «Το τραγούδι του αιώνα και δέκα βιβλία με παραμύθια». Σπάνια παίζει στην τηλεόραση _πρόσφατη εμφάνισή του στο «10» του Καραγάτση. 

Στο ΚΘΒΕ υπέγραψε αρκετές σκηνοθεσίες στο αρχαίο δράμα, στο κλασικό καθώς και στο σύγχρονο έργο _«Ειρήνη», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Αχαρνής» και πολλές ακόμα. Το προσεχές καλοκαίρι κατεβαίνει στην Επίδαυρο με το ΚΘΒΕ και την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.  

Η δήλωση Χατζάκη

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση της Πολιτείας να μου εμπιστευτεί την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

Θα το υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις συνεχίζοντας το έργο μίας μεγάλης παράδοσης.

Το Εθνικό Θέατρο δεν υπόκειται στη διαδοχή των θεσμικών του εκπροσώπων αλλά στον ιστορικό συμβολισμό του και στη διαχρονική του σημασία. Είναι πολιτισμικό και πολιτιστικό όχημα που συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν και θα είναι βαθιά μεσ’ στην ψυχή μου, ένας σημαντικός τόπος της ζωής μου».

πηγή: tovima.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production