ChiosTV
rafsantzi

Εκτός των προεδρικών εκλογών στο Ιράν ο Ραφσαντζανί

 

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος απέρριψε τις αιτήσεις του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ,

 

Τεχεράνη, Ιράν

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος απέρριψε τις αιτήσεις του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και ενός στενού συνεργάτη του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαϊέ, για τη συμμετοχή τους στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 14 Ιουνίου.

Το Συμβούλιο ενέκρινε έναν τελικό κατάλογο οκτώ υποψηφίων, ο οποίος ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτοί που απομένουν, εξηγεί το Reuters, είναι συντηρητικοί πολιτικοί που είναι μάλλον πιστοί στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Μεταξύ τους είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μπαγκχέρ Καλιμπάφ και ο Σαΐντ Τζαλίλι, βασικός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Η εξέλιξη φαίνεται ότι θα περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τις μετριοπαθείς και τις αντιπολιτευόμενες φωνές στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, η διαμάχη μεταξύ του προέδρου Αχμαντινετζάντ και της θεοκρατικής ελίτ μάλλον θα τερματιστεί υπέρ της ελίτ.

Ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Η επιστροφή του Ραφσαντζανί στην κεντρική πολιτική σκηνή με την κατάθεση υποψηφιότητας για τις εκλογές (έστω και κυριολεκτικά στη λήξη της προθεσμίας) αναπτέρωσε τις ελπίδες μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών στοιχεία.

Είχε επικρίνει σφοδρά την καταστολή των διαδηλώσεων το 2009, δύο παιδιά του μάλιστα, η κόρη του Φαεζέχ και ο γιος του Μαχντί είχαν δικαστικές περιπέτειες και φυλακίσεις για τον φερόμενο ρόλο τους σε αυτές.

Ωστόσο η υποψηφιότητα συσπείρωσε και αντιπάλους του Ραφσαντζανί που υποστηρίζουν ότι δεν έχει δυνάμεις—είναι 78 ετών–για να αντεπεξέλθει στα προεδρικά καθήκοντα.

πηγή: news.in.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production