ChiosTV
paxisarxiaaa 1

Εγκεφαλικό εμφύτευμα θεραπεύει την παχυσαρκία

 

Η εμφύτευση μιας μικροσυσκευής που θα διεγείρει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ενδεχομένως να αποτελεί μια λύση

 

Νέα Υόρκη

Η εμφύτευση μιας μικροσυσκευής που θα διεγείρει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ενδεχομένως να αποτελεί μια λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Πειράματα που έγιναν σε παχύσαρκα ποντίκια έδειξαν ότι η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, δηλαδή η εμφύτευση μιας μικροσυσκευής που στέλνει ηλεκτρικές ωθήσεις σε συγκεκριμένους στόχους στον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει την ακατάσχετη κατανάλωση τροφής και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

«Αν καταφέρουμε να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα σε κλινικές μελέτες με ανθρώπους, τότε η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση θα μπορούσε να αποτελέσει την θεραπεία για την παχυσαρκία», εξηγεί ο Κάσεϊ Χαλπερν, γιατρός του Τμήματος Νευροχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής «Perelman» στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου έγινε η μελέτη. 

Αν και αρχικά η ιδέα της χρήσης εγκεφαλικών εμφυτευμάτων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μοιάζει παρατραβηγμένη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι επικεντρώνοντας την προσπάθεια στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, μια μικρή δομή στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου (που είναι ήδη γνωστό ότι παίζει ρόλο και σε άλλες εξαρτητικές συμπεφιφορές) θα παράγουν ένα μονιμότερο αποτέλεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό. 

«Τα αίτια της υπερφαγίας έχουν τις ρίζες τους στο σύστημα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει πολύ άγχος ή μια κακή μέρα, ανταμείβει τον εαυτό του μ’ ένα ωραίο πιάτο φαγητό. Και η ακατανίκητη επιθυμία για φαγητό σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία», εξηγούν οι επιστήμονες. 

Η ακατάσχετη κατανάλωση τροφής και άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχουν σχετιστεί με ελλείμματα ντοπαμίνης. Αυτό έκανε τους επιστήμονες να σκεφτούν ότι θα ήταν λογικό με την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα τύπου 2 της ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα των τρωκτικών. 

Στο πλαίσιο του πειράματος, τα τρωκτικά είχαν ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε χαμηλών θερμίδων τροφή, ενώ μία ώρα κάθε μέρα, τους προσφερόταν τροφή με πολλά λιπαρά. Σε δυο ημέρες, τα πειραματόζωα είχαν μάθει ότι υπήρχε χρονικός περιορισμός στην διάθεση της λιπαρής τροφής, κι έτσι προσπαθούσαν κάθε φορά να φάνε όσο περισσότερη μπορούσαν. 

Μετά όμως την υποβολή τους σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λιπαρής τροφής, συγκριτικά με τα τρωκτικά που δεν έκαναν την επεμβατική θεραπεία. Επίσης, δεν αναπλήρωναν την απώλεια των θερμίδων με κατανάλωση περισσότερης τροφής χαμηλών λιπαρών. 

Μετά από επτά ημέρες συνεχούς εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης, τα εμφυτεύματα απενεργοποιήθηκαν και τα ποντίκια εμφάνισαν και πάλι ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό. 

Αν λοιπόν η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση εφαρμοστεί τους ανθρώπους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα εμφυτεύματα θα πρέπει να είναι σε διαρκή λειτουργία και η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενή. 

Η μέθοδος αυτή ενδεχομένως να είναι και προτιμότερη από την βαριατρική χειρουργική, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει υψηλότερο κόστος από την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή κατά της παχυσαρκίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση εφαρμόζεται ήδη για την μείωση του τρόμου στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, ενώ διερευνώνται και οι θεραπευτικές τις ιδιότητες στην κατάθλιψη.

πηγή: health.in.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production