ChiosTV
kerii

Να ανοίξει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ζητά ο Κέρι.

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια από τις τουρκικές αρχές.

“Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου”, δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνέστησε ακόμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθυστερήσει την επίσκεψη που ελπίζει να πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα στη Λωρίδα της Γάζας.

“Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσει την επίσκεψη αυτή”, δήλωσε ο Κέρι. “Πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη, πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε για πιο ευνοϊκές συνθήκες”, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πάντως την πρόθεσή του να μεταβεί στο τέλος Μαΐου στη Γάζα, όπου ασκεί την εξουσία το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, μετά από μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Μαΐου. Όμως η Φατάχ, το κίνημα του Αμπάς, επέκρινε το σχέδιο αυτό λέγοντας ότι ενισχύει τη διαίρεση μεταξύ των Παλαιστινίων.

Αναφερόμενος στους Παλαιστινίους, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα βρει έναν καλό διάδοχο του απερχόμενου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ. “Μιλήσαμε για τη διαδοχή του Φαγιάντ, και ο κ. Αμπάς κατανοεί τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα βρει το κατάλληλο πρόσωπο για το αξίωμα αυτό”, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι “ο Φαγιάντ είναι προσωπικός φίλος, μια μεγάλη δύναμη για την ανάπτυξη των Παλαιστινίων. Λυπούμαστε που τον βλέπουμε να αποσύρεται”.

news.gr

 

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production