ChiosTV
peiraias

Μαύρο Πάσχα για πολλούς Έλληνες Ναυτικούς.

 

Απλήρωτοι παραμένουν ακόμα και παρά τις δημόσιες υποσχέσεις του ΥΝΑ Κωνσταντίνου Μουσουρούλη ότι θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, μερικές εκατοντάδες ναυτικοί

 

Του Θανάση Λαμπρόπουλου
 
 
 
Απλήρωτοι παραμένουν ακόμα και παρά τις δημόσιες υποσχέσεις του ΥΝΑ Κωνσταντίνου Μουσουρούλη ότι θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους, μερικές εκατοντάδες ναυτικοί και υπάλληλοι ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι διοικήσεις των οποίων δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα χρωστούμενα ¨”μεροκάματα”, είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από τα αποθεματικά των ταμείων τους. Και κάποιοι εξ αυτών των εργαζομένων δεν έχουν τα χρήματα για να μεταβούν καθημερινά στις εργασίες τους, δηλ. εργάζονται κατά πως λέει ο λαός μας “για την ψυχή κάποιων προσφιλών προσώπων τους που ήδη έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια”, ενώ κάποιοι άλλοι αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες τους”.
 
Και κάποιοι από τους περήφανους ναυτικούς μας κοιμούνται μέσα στα εγκαταλελειμμένα “ποστάλια”, αφού όπως λένε αν θα πάνε στα σπίτια τους ο ιδιοκτήτης θα τους ζητήσει τα χρωστούμενα “νοίκια”.
 
Και αυτά  συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τόσο των αστυνομικών και λιμενικών αρχών, όσο και των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, αλλά και των οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων των απλήρωτων επί πολλούς μήνες εργαζομένων στις όποιες κακοπληρώτριες ακτοπλοϊκές εταιρείες.
 
Και επειδή το Άγιο Πάσχα έφτασε και θα πρέπει να καταβληθεί και το δώρο, που αντιστοιχεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε μισό μηνιαίο μισθό και εκατοντάδες εργαζόμενοι (υπάλληλοι και ναυτικοί) δεν έχουν πάρει ακόμα τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, ας κινητοποιηθούν έστω και καθυστερημένα όλοι στις λιμενικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, έτσι ώστε το φετινό  ‘Αγιο Πάσχα να είναι Άγιο και Φωτεινό για όλους μας.
 
Και ειδικά οι υπεύθυνοι όσων ακτοπλοϊκών εταιρειών χρωστούν τα δεδουλευμένα ακόμα και του περασμένου Δεκέμβρη 2012, ας αναλογισθούν τις ευθύνες τους και ας φροντίσουν για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αλλά και του Δώρου του Πάσχα. Και οι ίδιοι ας απαγορεύσουν σε κάποια “τσιράκια” τους να λένε στους απλήρωτους υπαλλήλους και ναυτικούς των εταιρειών και πλοίων τους ότι “για φέτος τα τσουρέκια και τα αυγά είναι φτηνά” και με λίγα ευρώ θα τα αγοράσουν.
 
Και καλό θα είναι τόσο ο ΥΝΑ Κ.Μουσουρούλης, όσο και ο Υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης, να εφαρμόσουν επιτέλους την κείμενη νομοθεσία, που ορίζει ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Πάσχα είναι ποινικό αδίκημα και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία.
 
Την ποινικοποίηση ορίζει ο Ν.2336/1995, ο οποίος μάλιστα στο άρθρο 8 παράγραφος 1 επισημαίνει ότι “Κάθε εργοδότης ή διευθυντής, η επιτετραμμένος, η με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης εργασίας ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης η της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές που καθορίζονται είτε από τις συμβάσεις εργασίας, είτε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είτε από αποφάσεις  διαιτησίας, είτε από το νόμο, η έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3198/1955 συνεπεία της θέσεως των εργαζομένων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων, ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας, ή των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ή της οικείας Αστυνομικής-Λιμενικής Αρχής, ή της οικείας επαγγελματικής Οργάνωσης των εργαζομένων, με ΦΥΛΑΚΙΣΗ μέχρι 6 μήνες και χρηματική ΠΟΙΝΗ της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25%,ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η διαδικασία των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ.του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας(ΚΠΔ)”.
 
Και βεβαίως για τα “χρέη” κάποιων ακτοπλοϊκών εταιρειών, εκ των οποίων κάποιες είναι εισηγμένες και στο Χρηματιστήριο υπάρχει και το ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, οι υπηρεσίες των οποίων και σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν.3996/2011 λειτουργούν όλες τις ημέρες του μήνα και οι υπάλληλοι ασκούν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και  υποχρεούται σε υπερωρι
ακή εργασία καθώς και εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις νύχτες, ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο.
 
Και βεβαιότατα ευθύνες για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων φέρουν όχι πρωτίστως οι εργαζόμενοι (υπάλληλοι και ναυτικοί) οι οποίοι φοβούνται την απόλυση και την “μαύρη λίστα” και δεν καταφεύγουν στις εισαγγελικές αρχές αλλά κυρίως οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, οι οποίες μέχρι και σήμερα αν μη τι άλλο “Ποιούν την Νήσσα” δίνοντας φυσικά έτσι το δικαίωμα στους υπεύθυνους των ακτοπλοϊκών εταιρειών να έχουν ενταχθεί στο κίνημα “Δεν Πληρώνω, Δεν Πληρώνω”.
 
Zougla.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production