ChiosTV
marfin

Δίκη Μαρφίν: Συγκινεί η κατάθεση του πατέρα της νεκρής εγκύου.

 

 “Η κόρη μου ήταν 32 χρόνων και ρούφαγε τη ζωή. Τώρα είναι νεκρή. Κι ο άνδρας της δεν έγινε πατέρας”.

 “Η κόρη μου ήταν 32 χρόνων και ρούφαγε τη ζωή. Τώρα είναι νεκρή. Κι ο άνδρας της δεν έγινε πατέρας”.

H κατάθεση του πρώτου μάρτυρα της υπόθεσης κατά των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Μαρφίν, του πατέρα της άτυχης εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, ενώπιον του δεύτερου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, συγκινεί.

Κατηγορούμενοι είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Κων/νος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος ασφάλειας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκης, η διευθύντρια του καταστήματος, Άννα Βακαλοπούλου και η υποδιευθύντρια, Αναστασία Κούκου.

Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τη φονική πυρκαγιά του υποκαταστήματος της τράπεζας, που οδήγησε στο θάνατο των τριών εργαζομένων στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου το 2010.

Ο τραγικός πατέρας ήταν ο πρώτος που κατέθεσε την Τρίτη και όπως υποστήριξε αφενός η τράπεζα δεν έπρεπε να είναι ανοιχτή και αφετέρου στερείτο βασικών στοιχείων ασφαλείας, όπως έξοδοι κινδύνου και πυρασφάλεια.

“Δεν έπρεπε να υπάρχουν έξοδοι κινδύνου; Καλύτερα τζάμια σε μια τράπεζα που ήταν συνεχώς στόχος; Δεν έπρεπε να παραμείνει κλειστή η τράπεζα μια μέρα που στο κέντρο είχαν κλείσει ακόμα και τα περίπτερα;”, αναρωτήθηκε ο Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, στη συνέχεια της κατάθεσής του.

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) και ο σύλλογος εργαζόμενων της τράπεζας συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε από ομάδες κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στην τράπεζα με βόμβες μολότωφ. Από την φωτιά και τους πυκνούς καπνούς έχασαν επίσης τη ζωή τους ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια.

Ο πατέρας του θύματος τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί και άλλες φθορές στην τράπεζα, αλλά δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υαλοπίνακες. “Το κατάστημα έπρεπε να είχε θωρακιστεί καθώς τα τζάμια είχαν σπάσει κατ’ επανάληψη και παρόλα αυτά δεν έβαλαν νέα τζάμια ασφαλείας”, όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον ίδιο, το παλαιό νεοκλασικό στην Σταδίου δεν διέθετε ούτε σύστημα πυρασφάλειας και όταν παλαιότερα είχε μπει πάλι φωτιά στο υποκατάστημα “την είχαν σβήσει από μόνοι τους οι εργαζόμενοι εξ ανάγκης με ιδία μέσα”. “Μας λένε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά το προσωπικό και η κόρη μου θα είχαν σωθεί αν υπήρχε έστω μια έξοδο κινδύνου για να φτάσουν στην ταράτσα”, όπως τόνισε.

To μοιραίο μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010

Η φονική πυρπόληση του υποκαταστήματος της Marfin επί της οδού Σταδίου στις 5 Μαΐου 2010 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών τραπεζικών υπαλλήλων.

Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν κλειδωμένη προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος των εργαζομένων προς το δρόμο μετά τον εμπρησμό.

Έτσι αναγκάστηκαν να ανέβουν στους άλλους ορόφους.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρούς από ασφυξία έναν άνδρα στο κλιμακοστάσιο, μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου και άλλη μία κοντά στο μπαλκόνι.

Η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ήταν η απώλεια που συγκλόνισε περισσότερο από όλες, λόγω της κατάστασής της.

Οι άλλοι δύο υπάλληλοι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο Επαμεινώνδας Τσακάλης και η Παρασκευή Ζούλια.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πρώτου μνημονίου.

Μόλις η είδηση της τραγωδίας έγινε γνωστή, ξέσπασαν ταραχές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

news.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production