ChiosTV
diathesimotitaa

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα!!

 

Το μέτρο της διαθεσιμότητας με το οποίο μειώνονται κατά 25% οι αποδοχές των θιγόμενων εργαζομένων..

 

Της Μαρίας Δήμα (Εfsyn.gr)

Το μέτρο της διαθεσιμότητας με το οποίο μειώνονται κατά 25% οι αποδοχές των θιγόμενων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης -«πιθανολογείται σφόδρα ότι τελικά απολύονται»- είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Με αυτό το σκεπτικό τέσσερα δικαστήρια της χώρας μας με σειρά αποφάσεων έκριναν αντισυνταγματική τη διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Νόμος 4093/2012.

Πρόκειται για αποφάσεις των δικαστηρίων Χίου, Ρεθύμνου, Ξάνθης και Μεσολογγίου (πρωτοδικεία), που ελήφθησαν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για το σχετικό μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και όπου τονίζονται τα εξής:

* Η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος και αυτό γιατί, ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

* Σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012, κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Ομως, οι αποδοχές των εργαζομένων ούτως ή άλλως είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Επίσης, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθώς το μέτρο της διαθεσιμότητας επιβαρύνει δυσανάλογα ορισμένες κατηγορίες πολιτών έναντι άλλων και προσθέτει νέα μέτρα σε βάρος των ιδίων εργαζομένων, ενώ τα προηγούμενα μέτρα είχαν αποδειχθεί απρόσφορα, με μοναδικό κριτήριο την ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας τους.

* Ακόμη, η διαθεσιμότητα παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή που καθιερώνει το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αφού οι αποδοχές όσων τίθενται σε διαθεσιμότητα υπολείπονται του ορίου της φτώχειας.

* Επιπλέον, οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 για τη διαθεσιμότητα αντιστρατεύονται ευθέως και τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), της αξιοκρατίας (άρθρο 103 του Συντάγματος) και της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Παράλληλα, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η αρχή της μη διακρίσεως, καθώς οι εργαζόμενοι τίθενται σε διαθεσιμότητα με μοναδικό κριτήριο την κατηγορία και τον κλάδο, χωρίς επαρκή αιτιολογία, ενώ το κριτήριο που χρησιμοποιείται, δηλαδή η μη τήρηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, είναι εντελώς προσχηματικό.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production