ChiosTV
pappass

Απεβίωσε ο ναύαρχος Νίκος Παππάς γνωστός για την αντίσταση κατά της Χούντας.

 

 

Απεβίωσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Παππάς

 

Απεβίωσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς, ως κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού “Βέλος” είχε πρωτοστατήσει στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973.

Άφησε την τελευταία του πνοή στην οικία του, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Ο ναύαρχος Παππάς νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, πρόσφατα όμως είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ποιος ήταν ο ναύαρχος του θρυλικού αντιτορπιλικού “Βέλος”

Γεννημένος το 1930, ο Νίκος Παππάς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας ως τότε. Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον Στρατό.

Ο ίδιος ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό “Βέλος” και ενώ το Κίνημα είχε ήδη προδοθεί, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε, και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.

Εκεί, αγκυροβόλησε περίπου 3,5 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Fiumicino και κατάφερε να ανανεώσει την αντίσταση δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό, κάνοντας την ανταρσία του αντιτορπιλικού, πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη.

Τρεις σημαιοφόροι αποβιβάστηκαν στην ακτή με τη βοήθεια φαλαινοθηρικού και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino. Από εκεί κάλεσαν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ενημερώνοντας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η πράξη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, του έγιναν πολλές προτάσεις για να λάβει μέρος σε κομματικούς σχηματισμούς και να αναλάβει κυβερνητικές θέσεις λόγω της τεράστιας φήμης που είχε αποκτήσει, όμως ο ίδιος δεν δεχόταν γιατί όπως έλεγε δεν έπρεπε “να λάβει κομματικά χαρακτηριστικά μια προσπάθεια που αποσκοπούσε μόνο στην επαναφορά της Δημοκρατίας για όλους τους Έλληνες”.

Παρόλα αυτά, εξαίρεση αποτέλεσε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Ζολώτα της οποίας διατέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από τις 23 Νοεμβρίου του 1989 μέχρι τις 11 Απριλίου του 1990.

Για την αντιστασιακή του δράση και τους αγώνες που έδωσε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ, ενώ τιμήθηκε και από την Πολιτεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύμη, όπου και θα γίνει η κηδεία του την Τρίτη.

Το αντιτορπιλικό Βέλος λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον Φαληρικό Κόλπο στην Αθήνα.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production