ChiosTV
aigaiouniversity

Στην Σάμο συγχωνεύονται τμήματα και ο Πρύτανης αδιαφορώντας θέλει νέο τμήμα!!

 

”ΔΕΝ πείθετε ότι εκπροσωπείτε ισοδύναμα όλη την Ακαδημαϊκή κοινότητα” τονίζει σε ανακοίνωση του ενάντια στον πρύτανη Πάρι Τσάρτα

 

Της Ανθής Παζιάνου (εφημέριδα των Συντακτών)

”ΔΕΝ πείθετε ότι εκπροσωπείτε ισοδύναμα όλη την Ακαδημαϊκή κοινότητα” τονίζει σε ανακοίνωση του ενάντια στον πρύτανη Πάρι Τσάρτα ο Σύλλογος Διδασκόντων μελών ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου σε ότι αφορά το σχέδιο ”ΑΘΗΝΑ” το οποίο καταργεί το τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) στην Σάμο, συγχωνεύοντας το με το Μαθηματικό Σάμου. Στην περίπτωση του ΣΑΧΜ, συγχωνεύονται δύο τμήματα με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΕ03 του μαθηματικού και ΠΕ09 Οικονομολόγων του ΣΑΧΜ) με τεράστιες επίπτωσεις τόσο στους εν ενέργεια φοιτητές όσο και στους απόφοιτους. Από  την άλλη μεριά, επισφαλείς θεωρούνται και οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων, μια που στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η άμεση ενεργόποιηση του μέτρου της διαθεσιμότητας.

”Μέσα σε μία νύχτα ένας υπουργός κλείνει τμήματα. Πρωτοτυπία δεύτερη και έξω από κάθε ακαδημαϊκή ενότητα λογική: Ο υπουργός αποφασίζει μόνος του για τις κατευθύνσεις που θα  έχει το κάθε τμήμα. Υπάρχει και μία τρίτη πρωτοτυπία τουλάχιστον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: Ο υπουργός απόφασισε μόνος του οι κατευθύνσεις να υπάρχουν από το πρώτο έτος, δημιουργώντας έτσι νέου τύπου τμήματα! Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η έννοια του αυτοδιοίκητου είναι κενή περιεχόμενου για τον υπουργό και την τρικομματική κυβέρνηση ανέφερε στην εφημερίδα των Συντακτών η πρόεδρος του Κ.Σ. των ΔΕΠ Τίνα Ζορμπαλά. 

Κι ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι Σάμου και Σύρου συμπληρώνουν δυο εβδομάδες καταλήψεων και κινητοποίησεων ενάντια στην επικείμενη κατάργηση, ο Σύλλογος ΔΕΠ κάνει λόγο ”για άλλες” προτεραιότητες από πλευράς πρυτανικών αρχών. Η ένδειξη που καλιέργησε τη δυσπιστία των συνδικαλιστών και των μελών ΔΕΠ απέναντι στην πρυτανική αρχή είναι το άρθρο του Π.Τσάρτα στην εφημερίδα ”ΕΘΝΟΣ” όπου ο τελευταίος αναφερόμενος στο σχέδιο ”ΑΘΗΝΑ” δεν κάνει κουβέντα για το τμήμα της Σάμου,ενώ επισημαίνει την αναγκαιότητα λειτουργίας νέου τμήματος! Το μέλος Κ.Σ. των ΔΕΠ και μέλος της ΔΗΠΑΚ Αιγαίου Νίκος Παπαλεξίου, διασαφηνίζει ότι ο πρύτανης προτίμησε να προωθήσει την ενεργοποίηση τμήματος Τουρισμού σην Χίο-που έχει δημιουργηθεί από το 2009-, αλλά μόνο στα χαρτιά- παρά να στηρίξει ευθέως στο υπουργείο Παιδείας την αναγκαιότητα να μην καταργηθεί το ΣΑΧΜ. ” Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται το θέμα της κατάργησης ενός τμήματος με 12 χρόνια λειτουργίας, εκατοντάδες εν ενεργεία φοιτητές,δεκάδες αποφοίτους,μεταπτυχιακά προγράμματα,διοικητικούς υπαλλήλους,μέλη ΔΕΠ,επαγγελματικά δικαιώματα ως ισοδύναμο ή -ακόμα χειρότερα- κατώτερης σπουδαιότητας από τη μη ενεργοποίηση ενός τμήματος που βρίσκεται στα χαρτιά”

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production