ChiosTV
apergia ithopoion

Απεργεί το Σαββατοκύριακο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

 

Σε 48ωρη απεργία το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου προχωράει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καθώς εκφράζει την αντίθεσή του με την νέα συλλογική σύμβαση με το ελεύθερο θέατρο

Σε 48ωρη απεργία το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου προχωράει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καθώς εκφράζει την αντίθεσή του με την νέα συλλογική σύμβαση με το ελεύθερο θέατρο και διαμαρτύρεται για τη «διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία και κυρίως τη διάλυση του πολιτισμού». 

Κατά τη διάρκεια της απεργίας πολλά θέατρα ανά την Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά καθώς δεν θα πραγματοποιούνται παραστάσεις.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΣΕΗ αναφέρει ότι οι θεατρικοί επιχειρηματίες προτείνουν όρους «πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ’ αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων» για τη νέα συλλογική σύμβαση των ηθοποιών.

Το ΣΕΗ εκφράζει τον προβληματισμό του γύρω από ζητήματα όπως η ανεργία και διαφωνεί με τη μείωση των μισθών των ηθοποιών που θα φέρει η νέα σύμβαση. Διεκδικεί λοιπόν μεταξύ άλλων «πληρωμένο και ασφαλισμένο επάγγελμα».

Αναφέρει ακόμη ότι «στα κρατικά θέατρα η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους». 

Οσο για την εργασία στην ιδιωτική τηλεόραση, το ΣΕΗ κάνει λόγο για ηθοποιούς που «παλεύουν να πάρουν ένα ευρώ από σειρές παιγμένες κατ’ επανάληψη εδώ και πολύ καιρό, ενώ, στις ελάχιστες που γυρίζονται, δεν ξέρουν εάν και πότε θα πληρωθούν».


Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

«Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, μετά από 4 μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ’ αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης. 
Αντιδρώντας σ’ αυτόν τον εμπαιγμό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μετά 
από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, ξεκινά κινητοποιήσεις, αρχίζοντας με 48ωρη απεργία το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου. 
Στον κλάδο μας η ανεργία φτάνει το 90%, η εργασία μας (για όσους τυχαίνει να βρουν) είναι εποχιακή. Ένας ηθοποιός είναι αναγκασμένος με εργασία τριών κακοπληρωμένων μηνών να καλύψει τα έξοδα και τις ανάγκες του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αμειβόμαστε με μισθούς πείνας ή ισχνά ποσοστά, πολύ συχνά ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης, και επιδότησης ανεργίας.
Την ίδια στιγμή:
-Η ΕΡΤ δεν παράγει πρόγραμμα ελληνικής μυθοπλασίας (σειρές – τηλεταινίες).
-Στην ιδιωτική τηλεόραση, οι ηθοποιοί με κόπο παλεύουν να πάρουν ένα ευρώ από σειρές παιγμένες κατ’ επανάληψη εδώ και πολύ καιρό, ενώ, στις ελάχιστες που γυρίζονται, δεν ξέρουν εάν και πότε θα πληρωθούν.
-Στις μεταγλωττίσεις και τα σπηκάζ (όσα γίνονται) οι εταιρείες δίνουν ψίχουλα και χρησιμοποιούν ερασιτέχνες.
-Τα ΔΗΠΕΘΕ κάτω από το βάρος της οικονομικής τους ανέχειας είτε παραμένουν κλειστά είτε ανεβάζουν παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς.
-Στα κρατικά θέατρα ο κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η δραστηριότητά τους.
-Η Εργατική Εστία καταργείται , με αποτέλεσμα και τα θέατρα να στερούνται ενός σημαντικού εσόδου και το κοινό να στερείται το προνόμιο που είχε για δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό. Και ενώ το κράτος καταργεί τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, οδηγώντας τον ίδιο τον πολιτισμό στη διάλυσή του, οι επιχειρηματίες του ελεύθερου θεάτρου, εκμεταλλευόμενοι αυτή την κατάσταση συμβάλλουν στην εξαθλίωση των εργαζόμενων ηθοποιών. 
ΠΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ; 

Διεκδικούμε: 

Την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος των ΣΣΕ δια νόμου.

Την υπεράσπιση του δημοκρατικού και κοινωνικού μας δικαιώματος να έχουμε συλλογική σύμβαση σεβαστή και εφαρμοστέα από τους εργοδότες. 

Πληρωμένο και ασφαλισμένο επάγγελμα. 

Ανανέωση και επέκταση της συλλογικής μας σύμβασης στο ελεύθερο θέατρο και στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα.

Στήριξη του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας από την πολιτεία φροντίζοντας για συνεχή χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων, των ΔΗΠΕΘΕ και των επιχορηγούμενων θεάτρων. 

Τηλεόραση: Καταβολή των αμοιβών από τις εταιρείες παραγωγής σε 45 μέρες από την προβολή τού επεισοδίου με συνυπευθυνότητα των καναλιών.

Παραγωγή ελληνικού ψυχαγωγικού προγράμματος και σειρών μυθοπλασίας τόσο από την Κρατική τηλεόραση, όσο και από την ιδιωτική. 

Καθιέρωση κατώτερων αμοιβών σε μεταγλωττίσεις-σπηκάζ.

Καταβολή επιτέλους από τα κανάλια τού 1,5% για τον κινηματογράφο και εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα.

Διατήρηση της Εργατικής Εστίας, που προσφέρει πολιτιστικό προϊόν στους εργαζόμενους με χρήματα τα οποία έτσι κι αλλιώς πληρώνουν οι ίδιοι με τη μορφή εισφορών».

πηγή: tanea.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production