ChiosTV
eurokiprossssss

Επικίνδυνα παιχνίδια Ρώσων-Γερμανών και στην μέση η Κύπρος.

 

Σε παιχνίδι πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των Κυπρίων με την ευρωπαϊκή πλευρά για τους όρους του κουρέματος την ώρα που μπαίνουν δυναμικά οι Ρώσοι

 

Σε παιχνίδι πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση των Κυπρίων με την ευρωπαϊκή πλευρά για τους όρους του κουρέματος την ώρα που μπαίνουν δυναμικά οι Ρώσοι,εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για τον αιφνιδιασμό των Ευρωπαίων σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε από κοινού δράση.

Οι Ρώσοι έχουν δυσαρεστηθεί για το κούρεμα καταθέσεων ύψους 3 δισ. που έχουν υποστεί κεφάλαιά τους στην Κύπρο που υπολογίζονται σε 30 δισ. περίπου κατά ορισμένες πηγές, αν και η Goldman εκτιμά ότι είναι λιγότερα και μαζί με άλλα δεν ξεπερνούν τα 26 δισ. Σε κάθε περίπτωση η ζημιά των Ρώσων θα είναι 2-3 δισ. και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν και ρώσικες τράπεζες αλλά και πιθανότατα την Gazprom.

Παράλληλα αναπτύσσεται εντός της Κύπρου η γραμμή απόρριψης του ευρωπαϊκού σχεδίου από το ΑΚΕΛ και η στροφή για βοήθεια προς την Μόσχα. Στο μήκος αυτό εξάλλου ήταν και πληροφόρηση ότι οι Ρώσοι προτίθεντο να εξαγοράσουν κυπριακή τράπεζα, που δεν επιβεβαιώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα είναι τι ακριβώς θέλησε να κάνει η ευρωπαϊκή και κυρίως η γερμανική πλευρά με τα ρώσικα κεφάλαια στην Κύπρο. Πρώτον φαίνεται ότι σπάει την φωλιά των offshore κεφαλαίων, όμως ταυτόχρονα υπονομεύει την σχέση της με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα ακόμα και η πλευρά του SPD υποστηρίζει το κούρεμα με την αιτιολόγηση, ότι κλείνει τον κύκλο στρεβλής ανάπτυξης της Κύπρου. Τα γερμανικά κόμματα είναι για μια ακόμα φορά σε άλλος μήκος κύματος σε σχέση με αυτά που λένε οι οίκοι αξιολόγησης -Moody’s, οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και ο σύμβουλος της Μέρκελ Πέτερ Μπόφιγκερ. Πρόκειται για κοντόφθαλμη οπτική γωνία ή κρύβει μια σύγκρουση με την ρώσική πλευρά;

Οι προεκτάσεις της κυπριακής κρίσης έχουν να κάνουν με τα ενεργειακά της αποθέματα κατά κύριο λόγο. Θα έχουν όμως άμεση επίπτωση στις κινήσεις των Ρώσων και στην Ελλάδα όπου Gazprom και Sintez ετοιμάζουν την τελική ευθεία των προσφορών για την ΔΕΠΑ. Οπου η Gazprom έχει ζητήσει αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού. Και βεβαίως η Κομισιόν θα είναι αυτή που θα κρίνει τους όρους του παιχνιδιού. Οι εξελίξεις λοιπόν είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι προσεκτικότατη στην έκθεσή της απέναντι στους Ρώσους,ιδιαίτερα ενόψει της επιστροφής της Τρόικας.

newmoney.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production