ChiosTV
giati den exei oreksi gia sex

Γιατί δεν έχεις διάθεση για σεξ;

 

Και, όταν το µάθεις, σε καµία περίπτωση µην µείνεις µε τα χέρια… σταυρωµένα!
Παρόλο που κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η οικονοµική κρίση φαίνεται ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο

 

Και, όταν το µάθεις, σε καµία περίπτωση µην µείνεις µε τα χέρια… σταυρωµένα!
Παρόλο που κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η οικονοµική κρίση φαίνεται ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ερωτική µας επιθυµία, άλλες µελέτες, όπως αυτή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, δείχνουν αύξηση του αριθµού των σεξουαλικών επαφών σε αντίστοιχες συνθήκες. Ανεξάρτητα όµως από τις επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι για τη µείωση της ερωτικής επιθυµίας και της συχνότητας των ερωτικών συνευρέσεων µπορεί να ευθύνονται περισσότεροι από ένας παράγοντες. Αν λοιπόν πάλι δεν έχεις διάθεση για σεξ, καλό είναι να γνωρίζεις τι ακριβώς φταίει έτσι ώστε να δράσεις αναλόγως. Γιατί να το κάνεις; Επειδή το σεξ κάνει καλό στην υγεία και στη διάθεσή σου και είναι πραγµατικά κρίµα να στερείσαι τα οφέλη του.

Παράγοντας 1
Η αρνητική εικόνα σώµατος

Οι γυναίκες που έχουν αρνητική εικόνα για το σώµα τους εκφράζουν περισσότερες αναστολές στη σεξουαλική τους έκφραση και συµπεριφορά. Πράγµατι, η κακή σχέση και εντύπωση για το σώµα της µπορεί να ευθύνεται για τη µειωµένη αυτοπεποίθηση της γυναίκας αναστέλλοντας την επιθυµία της για ερωτική συνεύρεση. 
Τι µπορεί να βοηθήσει: Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γυµνάζονται αναπτύσσουν καλύτερη σχέση µε το σώµα τους, ακόµα κι αν δεν έχουν τις ιδανικές αναλογίες. ∆εν θα ήταν άσχηµη ιδέα λοιπόν να ξεκινήσεις γυµναστήριο.
Ξέρεις ότι… η σεξουαλική πράξη αποτελεί µια πολύ καλή µορφή άσκησης η οποία βοηθάει και στη διατήρηση του σωστού σωµατικού βάρους; Χαρακτηριστικά αναφέρουµε ότι κάθε φορά που κάνουµε σεξ καταναλώνουµε περίπου 200 θερµίδες.

Παράγοντας 2
Tα προβλήµατα υγείας και τα φάρµακα

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων µε µειωµένη ερωτική διάθεση µπορεί να οφείλονται σε προβλήµατα υγείας όπως διαβήτης, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήµατα, ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Επίσης την ερωτική ζωή µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και οι γυναικολογικές φλεγµονές και τα αφροδίσια νοσήµατα. Από την άλλη, πολλά φάρµακα που χρησιµοποιούνται για χρόνιες θεραπείες µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λίµπιντο. Μεταξύ αυτών είναι τα φάρµακα για το στοµάχι, την υπέρταση, το θυρεοειδή, τις αλλεργίες, τις ψυχικές διαταραχές αλλά και φάρµακα που προκαλούν γενικά αφυδάτωση όπως τα διουρητικά.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Φρόντισε να ενηµερωθείς επαρκώς από τον γιατρό σου για τις πιθανές παρενέργειες των φαρµάκων που παίρνεις. Αν έχεις διαπιστώσει ότι η λίµπιντό σου είναι πεσµένη, συζήτησε µαζί του το ενδεχόµενο διακοπής, αλλαγής στα φάρµακα ή διαφορετικής ρύθµισης της δοσολογίας.
Ξέρεις ότι… η συχνή σεξουαλική επαφή µπορεί να οδηγήσει σε αύξηση ενός µέρους των ανοσοποιητικών κυττάρων µε αποτέλεσµα καλύτερη αντίσταση στις λοιµώξεις; Επίσης κατά τη διάρκεια του οργασµού απελευθερώνονται  οι ενδορφίνες που µειώνουν σηµαντικά την αίσθηση του πόνου.

Παράγοντας 3
Το χρόνιο στρες

Οι γρήγοροι ρυθµοί της καθηµερινότητας, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, οι αυξηµένες υποχρεώσεις, το πιεστικό ωράριο µας εξαντλούν σωµατικά και ψυχικά και δεν µας επιτρέπουν να αφεθούµε στη φυσιολογική παρόρµηση που απαιτεί ο έρωτας. Στην πραγµατικότητα όχι µόνο δεν προλαβαίνουµε να κάνουµε έρωτα γιατί δεν έχουµε χρόνο, αλλά επιπλέον δεν έχουµε τη διάθεση και την επιθυµία.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Σε πρώτη φάση είναι σηµαντικό να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Προσπάθησε να αναδιοργανώσεις το πρόγραµµά σου µε βάση τις βασικές προτεραιότητες µε στόχο να εξασφαλίσεις περισσότερο χρόνο για ξεκούραση. Προτίµησε να προγραµµατίζεις το σεξ τις µέρες και τις ώρες που είσαι χαλαρή, π.χ. το σαββατοκύριακο. Να θυµάσαι ωστόσο ότι συχνά το βράδυ δεν είναι η καλύτερη ώρα για σεξ γιατί βγαίνει η κούραση της ηµέρας. Αν έχεις συµπτώµατα χρόνιου στρες, καλό είναι να απευθυνθείς στον ειδικό.
Ξέρεις ότι… οι ορµόνες που απελευθερώνονται κατά τη φάση της διέγερσης όταν κάνουµε σεξ συµβάλλουν στην καταπολέµηση του άγχους;

Παράγοντας 4
Οι ορµόνες

Οι ορµονικές διαταραχές σε συγκεκριµένες φάσεις της ζωής µας, όπως µετά τη γέννα και κατά το θηλασµό αλλά και κατά την εµµηνόπαυση, µπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ερωτική µας ζωή. Στην πρώτη περίπτωση η ερωτική επιθυµία είναι µειωµένη όχι µόνο εξαιτίας της διαταραχής των ορµονών αλλά και γιατί η γυναίκα µπορεί να είναι αγχωµένη στο νέο της ρόλο ως µητέρα. Στην εµµηνόπαυση πάλι µπορεί να έρθει αντιµέτωπη µε προβλήµατα όπως απουσία κολπικών υγρών και πόνο κατά το σεξ. Αρνητικές επιπτώσεις στη λίµπιντο µπορεί να έχουν και οι θεραπείες γονιµότητας ή γυναικολογικά χειρουργεία (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών), αν και στην πρώτη περίπτωση αρνητικό αντίκτυπο µπορεί να έχει και το άγχος της σύλληψης. Επίσης η χρήση αντισυλληπτικών µπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσει αρνητικά την ερωτική διάθεση, ενώ ένας ακόµα παράγοντας που µπορεί να διαταράξει τα ορµονικά επίπεδα είναι και το στρες. 
Τι µπορεί να βοηθήσει: Εφόσον το συστήσει ο ειδικός, ένας ορµονικός έλεγχος µπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά µε την πιθανή ευθύνη των ορµονών για την περιορισµένη ερωτική σου διάθεση.
Ξέρεις ότι… αν είσαι νέα µαµά, η διάθεση για σεξ (όταν δεν υπάρχει επιλόχειος κατάθλιψη) συνήθως επανέρχεται µέσα σε ένα χρόνο; Αν πάλι διανύεις την περίοδο της εµµηνόπαυσης, ο γιατρός µπορεί να συστήσει λιπαντικά ή ακόµα –αν το επιτρέπει το ιστορικό σου– και ορµονοθεραπεία.

Παράγοντας 5
Η κατάθλιψη

Μία στις δέκα γυναίκες στη δυτική κοινωνία έχει µειωµένη έως ανύπαρκτη ερωτική επιθυµία λόγω κατάθλιψης, η οποία συχνά µπορεί να υποβόσκει και να µην έχει αντιµετωπιστεί όπως θα έπρεπε. Μειωµένη όµως ερωτική διάθεση µπορεί να έχει µια γυναίκα και στην περίπτωση που ακολουθεί αγωγή για κατάθλιψη, αφού τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν αρνητικά τη λίµπιντο. Είναι σηµαντικό σε αυτή την περίπτωση το άτοµο να είναι ενηµερωµένο για τη συγκεκριµένη παρενέργεια δείχνοντας την υποµονή που χρειάζεται µέχρι το πέρας της θεραπείας, οπότε συνήθως επανέρχεται και η διάθεση για σεξ. 
Τι µπορεί να βοηθήσει: Ζήτησε βοήθεια αντί να αγνοείς τα σηµάδια της κατάθλιψης. Αν έχεις για περισσότερο από ένα µήνα συµπτώµατα όπως δραστική µείωση της ενεργητικότητας, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν σε ευχαριστούσαν, διαταραχές όρεξης ή ύπνου, αίσθηµα µαταιοδοξίας και απελπισίας, θα πρέπει να απευθυνθείς στον ειδικό. Η ψυχοθεραπεία µπορεί επίσης να βοηθήσει στη µείωση των υποτροπών ώστε να µην χρειάζεται να παίρνεις φάρµακα για µεγάλο διάστηµα. 
Ξέρεις ότι… 
οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι παρουσιάζουν κατάθλιψη σε σηµαντικά µικρότερο ποσοστό; Αυτό οφείλεται στο ότι τα άτοµα αυτά αισθάνονται καλύτερα µε τον εαυτό τους. Πιθανόν όµως να υπάρχουν και νευροχηµικές µεταβολές που συµµετέχουν στην παραπάνω κατάσταση.

Παράγοντας 6
Η οθόνη

Εκτός από την τηλεόραση, η ενασχόληση µε το Internet φαίνεται ότι είναι ένας νέος σαµποτέρ του σεξ, µε την έννοια ότι στερεί το χρόνο και το ενδιαφέρον που θα µπορούσαµε να διοχετεύσουµε στην ερωτική σχέση. Είναι αδύνατον να νιώσουµε ερωτικά όταν ο ένας από τους δύο είναι «αλλού». Επίσης πρέπει να θυµάσαι ότι ο χώρος της κρεβατοκάµαρας πρέπει να προορίζεται αποκλειστικά για ύπνο και σεξ. Όταν φιλοξενεί τηλεόραση ή υπολογιστή ή, στη χειρότερη περίπτωση, και τα δύο, το ζευγάρι καταλήγει να κάνει άλλα πράγµατα από αυτά που θα έπρεπε στο συγκεκριµένο χώρο.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Βάλε µέτρο στην τηλεόραση, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που χρειάζεται να έρθεις σε επαφή µε το ταίρι σου. Όρισε µια συγκεκριµένη ώρα της ηµέρας για ενασχόληση µε τον υπολογιστή, π.χ. κάθε απόγευµα για 60 λεπτά αντί να ανοίγεις και να κλείνεις το PC κάθε τρεις και λίγο και προτίµησε να µην υπάρχουν οθόνες στην κρεβατοκάµαρα. 
Ξέρεις ότι… µπορείς να χρησιµοποιήσεις τις παραπάνω συσκευές και για καλό; 
Για παράδειγµα, µια ταινία που θα δεις µε τον καλό σου µπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

Παράγοντας 7
Οι διαταραχές ύπνου

Η κούραση µπορεί να µειώσει τη διάθεση και την ενέργεια που απαιτεί µια σεξουαλική συνεύρεση. Από την άλλη, οι διαταραχές ύπνου είναι γνωστό ότι ροκανίζουν την ενέργειά µας. Προβλήµατα λοιπόν όπως η αϋπνία, ο µη επαρκής ύπνος (λιγότερο από 8 ώρες) και ο µη συνεχόµενος ύπνος µπορούν να σε εξουθενώσουν πλήττοντας και την ερωτική διάθεση. Επίσης τα περισσότερα φάρµακα που χορηγούνται για την αντιµετώπιση αυτών των διαταραχών (εκτός από τα νέα χάπια µελατονίνης) συνήθως ρίχνουν τη διάθεση για σεξ.
Τι µπορεί να βοηθήσει: Να ακολουθείς καθιερωµένη ρουτίνα ύπνου, δηλαδή να κοιµάσαι και να ξυπνάς κάθε µέρα την ίδια ώρα αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης το δεύτερο µισό της µέρας. Να απευθυνθείς στον ειδικό αν υποφέρεις από συµπτώµατα όπως δυσκολία ύπνου, ευρεθιστότητα, αίσθηµα κούρασης και νύστα κατά τη διάρκεια της ηµέρας. 
Ξέρεις ότι… το σεξ διευκολύνει τον ύπνο γιατί κατά τον οργασµό εκκρίνονται ορµόνες που δηµιουργούν βαθύ αίσθηµα χαλάρωσης;

Παράγοντας 8
Τα προβλήµατα στη σχέση

Η έλλειψη επικοινωνίας ή ακόµα και µια απιστία κ.λπ. µπορεί να αποµακρύνουν όχι µόνο συναισθηµατικά αλλά και ερωτικά. Επίσης για τη µη τακτική ερωτική συνεύρεση µπορεί να µην φταίει µόνο η δική σου µειωµένη ερωτική διάθεση αλλά του συντρόφου σου (η οποία µπορεί να οφείλεται και σε χαµηλή τεστοστερόνη, που µπορεί να αποτελεί πρόβληµα ειδικά για τους άντρες µεγαλύτερης ηλικίας).
Τι µπορεί να βοηθήσει: Πες «όχι» στην αποσιώπηση των όποιων προβληµάτων. Επίσης µην παίρνεις επικριτικό τόνο όταν συζητάς για τις ερωτικές επιδόσεις του συντρόφου σου και φρόντισε να του µιλάς σε ήπιους τόνους και µε διάθεση να λύσετε από κοινού τα προβλήµατα ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει ότι θα ήταν καλύτερα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. 
Ξέρεις ότι… το σεξ φέρνει πιο κοντά, συντηρεί και ενισχύει το συναισθηµατικό δέσιµο του ζευγαριού;
 

Της Φλώρας Κασσαβέτη 
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Ρόκκα, Ουρολόγου – Ανδρολόγου, ∆ιευθυντή Ανδρολογικού Τµήµατος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

πηγή: myworld.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production