Της Ελλης Πάνου (εφημερίδα των Συντακτών)
Δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές στην Ιταλία και τίποτε δεν έχει αλλάξει: η χώρα δεν έχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει προοπτική να αποκτήσει άμεσα, οι «αγορές», οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αδημονούν, ο πρόεδρος της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, δεν έχει κάνει ακόμα την κίνησή του για να λύσει τον γρίφο και το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.
Πάντως, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας και δελφίνος της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι παίρνει θέση για κάθε ενδεχόμενο, έχοντας τη στήριξη πολλών, εντός και εκτός της χώρας.
«Μπορεί ο Μπέπε Γκρίλο να ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου», σχολιάζει το Reuters, «αλλά ο νεαρός Ματέο Ρέντζι ξεχωρίζει ως ο ευεργετημένος από την ψήφο διαμαρτυρίας, που απειλεί να καταστρέψει το παλαιό κομματικό σύστημα».
Το αμερικανικό πρακτορείο παρουσιάζει τον Ρέντζι ως τον «φωτογενή πολιτικό αμερικανικού στιλ», που «καταφέρνει να συνεπαίρνει το ακροατήριο… ένας γρήγορος ομιλητής, με καλή άρθρωση», ο οποίος, με τα μανίκια σηκωμένα, «καθηλώνει το κοινό», σε αντίθεση βέβαια με τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που «κάνει τον κόσμο να χασμουριέται». Στο ίδιο μήκος κύματος τα εγκώμια και από άλλα δυτικά μέσα, όπως οι «Financial Times» ή οι «New York Times», αλλά παρόμοια φαίνεται ότι είναι και η γνώμη των ίδιων των Ιταλών.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι ο Ματέο Ρέντζι είναι μακράν ο δημοφιλέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, κερδίζοντας και οπαδούς άλλων κομμάτων: έρχεται πρώτος με 28% έναντι 14% του Γκρίλο, 13% του Μπερσάνι, 10% του Μπερλουσκόνι και μόλις 6% του Μάριο Μόντι. Ετσι έχει ανοίξει πάλι το θέμα της ηγεσίας του κεντροαριστερού κόμματος, που κέρδισε πέρσι ο Μπερσάνι με αντίπαλο τον Ρέντζι. «Για μένα είναι σχεδόν αδύνατο ο Μπερσάνι να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και η απόπειρα που κάνει είναι ένα λάθος» είπε στο Reuters στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. «Από τη στιγμή λοιπόν που θα τεθεί θέμα εκ νέου νομιμοποίησης της κομματικής ηγεσίας, τότε είτε θα πρέπει να στηρίξουμε πάλι τον Μπερσάνι είτε να τον αντικαταστήσουμε, πράγμα που πολλοί πλέον πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτο».
Σε κατάσταση αναμονής ο Ρέντζι, κινείται με μεγάλη προσοχή, δείχνοντας μεν ότι είναι «διαθέσιμος», χωρίς όμως να κάψει πρόωρα τα χαρτιά του. «Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι» είπε χθες σε συνέντευξή του, «τότε είναι λογικό να προκηρυχθούν πάλι εκλογές. Είμαι υπέρ της λύσης που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά εύχομαι ο Μπερσάνι να τα καταφέρει…». Ωστόσο, σε περίπτωση που γίνουν πάλι εκλογές, «θα πρέπει να προκηρυχθούν πάλι “και οι εσωκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα”, ανοιχτές, όπως στο Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, είπε ο Ρέντζι, γιατί “η φωνή του κάθε πολίτη είναι σημαντική”».
Στην αντίπερα όχθη, στην Κεντροδεξιά, έχουν άλλα προβλήματα. Κυρίως τις νομικές περιπέτειες του ηγέτη της, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με τη Δικαιοσύνη στο κατόπι του, ο καβαλιέρε αναζήτησε καταφύγιο… σε νοσοκομείο για να μπορέσει να καταστρώσει με την ησυχία του τις επόμενες κινήσεις του.
Ο 76χρονος καβαλιέρε έκανε εισαγωγή στο «San Rafaele» την περασμένη Παρασκευή, επικαλούμενος πρόβλημα με το μάτι του, έκλεισε μια σουίτα 200 τετραγωνικών -που διαθέτει το νοσοκομείο για «αξιόπιστους» πελάτες- και ζήτησε αναβολή της δίκης του και για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» και για φοροδιαφυγή. Οι δικαστές του Μιλάνου, όμως, έστειλαν δικούς τους γιατρούς, που αποφάνθηκαν ότι είναι αρκετά υγιής για να κάτσει στο εδώλιο.
Add comment