ChiosTV
samos 0

Βίντεο: Βιβλικές καταστροφές στη Σάμο

 

Σαν μια βιβλική καταστροφή παρομοιάζουν οι κάτοικοι του οικισμού Ηραίον στη Σάμο, αυτό που συνέβη χθες το απόγευμα στην κοινότητά τους!

 

– Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

– Εκτάκτως στη Σάμο η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου

– Υπερχείλησε το ρέμα του Παγώνδα

– Καταλογίζουν ευθύνες στο Δήμο διότι δεν είχε ολοκληρώσει των καθαρισμό των φρεατίων

– Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

 samos 2

samos 3

Σαν μια βιβλική καταστροφή παρομοιάζουν οι κάτοικοι του οικισμού Ηραίον στη Σάμο, αυτό που συνέβη χθες το απόγευμα στην κοινότητά τους!

Οι παλαιότεροι κάτοικοι του οικισμού αναφέρουν πως αυτό που έγινε χθες είχαν να το δούν από το1955.

Δηλαδή 58 ολόκληρα χρόνια!

Γύρω στις 4 το απόγευμα η βροχή που έπεφτε από το πρωί άρχισε να γίνεται πολύ έντονη και με μεγάλη διάρκεια! Εντελώς ξαφνικά όμως ένας τεράστιος χείμαρρος άρχισε να παίρνει μαζί του ότι έβρισκε μπροστά του, με αποτέλεσμα έναν φοβερό απολογισμό σε υλικές ζημιές!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ξαφνικά από τον οικισμό Παγώνδα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το Ηραίον άρχισαν να ξεκολούν ολόκληροι βράχοι από το βουνό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρέμα που καταλήγει στον παραθαλάσσιο οικισμό να φέρει μαζί του εκατοντάδες τόνους “φερτά” υλικά συμπαρασύροντας στο διάβα του, δέντρα, μαντρότοιχους, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, οικοσκευές και κάθε είδους άλλα υλικά!

samos 11

Είναι χαρακτηριστικό πως αργά το βράδυ (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες) όταν τα συνεργεία του Δήμου Σάμου καθάριζαν τα φρεάτια, μέσα σε ένα από αυτά έβγαλαν ένα ολόκληρο οικιακό ψυγείο!!!

Με αρκετή καθυστέρηση όπως καταγγέλουν πολλοί κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής 12 αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 50 περίπου πυροσβέστες, έφτασαν στον οικισμό, ενώ και συνεργεία του Δήμου Σάμου αλλά και δύναμη τηςΑστυνoμικής Διεύθυνσης Σάμουπροσπάθησαν με κάθε τρόπο να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών με κύριο μελημά τους να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με εναν πρώτο απολογισμό υπολογίζεται πως πλυμμήρισαν 80 με 100σπίτια, ξενοδοχεία και καταστήματα και έγινε άντληση υδάτων σε 50 περίπου από αυτά, ενώ στα υπόλοιπα δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται στηΣάμο, μιας και έρχονται για την τουριστική περίοδο στο νησί.

Επίσης 2 επιβατικά αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα, μαζί με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, αλλά και ένα κοντέινερ!

 samos 4

samos 5

Υπολογίζεται επίσης πως περίπου 30 αυτοκίνητα έχουν πάθει σημαντικές φθορές, αφού παρασύρθηκαν από τους χειμάρους καταλήγοντας άλλα σε τοίχους, ενώ πολλά έπεσαν πάνω σε άλλα παρκαρισμένα!

Καταστροφές επίσης έχουν υποστεί πολλές βάρκες και καίκια επαγγελματιών ψαράδων.

Γύρω στις 8 το βράδυ έγινε στην περιοχή έκτακτο συντονιστικό των υπευθύνων της πολιτικής προστασίας του Δήμου, με την παρουσία του Δημάρχου Σάμου κ. Στέλιου Θάνου, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Στάντζου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Μηλίγγου και Καρλοβασίτη, των συμβούλων της περιοχής του Παγώνδα και του Ηραίον και με αντιπροσωπίες της Πυροσβεστικής, τουΣτρατού, της Αστυνομίας και των Εθελοντών.

Μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλήαποφασίστηκε να τεθεί η περιοχή του Ηραίον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την Σάμο η Γενική Γραμματέας τηςΑποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καΧριστιάνα Καλογήρου όπου θα γίνει και νέα σύσκεψη.

samos 6

samos 7

Σύμφωνα με ανακοίνωση που βγήκε ζητήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού αύριο στις 8 το πρωί να μαζευτούν στην κεντρική πλατεία και εθελοντικά να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Την Δευτέρα θα συσταθούν όπως προβλέπει εξάλλου ο νόμος, επιτροπές και κλιμάκια, όπου θα καταγράψουν τις ζημιές που έχουν γίνει σε οικίες και καταστήματα, προκειμένου να δοθούν και οι ανάλογες αποζημιώσεις. Στην περιοχή διακρίναμε επίσης και αρκετούς δημοτικούς συμβούλους του Δήμου, όπως τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Λύκο, τον κ. Βαλκαμλή κ.α., αλλά και τον πολιτευτή Σάμου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Γιώργο Γαρυφάλλου.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως την περιοχή επικρατεί έντονος αναβρασμός αφού οι κάτοικοι ρίχνουν ευθύνες στον Δήμο, λέγοντας πως δεν είχε ολοκληρώσει τον καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτή την μεγάλη καταστροφή.

 samos 8

samos 9

Αναφερουν πως πριν από 3 μέρες που έγιναν καθαρισμοί σε κάποια φρεάτια ανατολικά της κεντρικής πλατείας, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και κανένα σπίτι ή κατάστημα δεν έπαθε σημαντικές ζημιές.

 samos 10

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

http://www.youtube.com/watch?v=8voNw9dZYuc

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production