ChiosTV
danistes

Οι δανειστές φοβούνται την κοινωνική οργή στην Ελλάδα.

 

 Η  πρώτη μάχη στις σκληρές -όπως αναμένεται- διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο ξεκινά σήμερα

 

Η  πρώτη μάχη στις σκληρές -όπως αναμένεται- διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χθες, οι επικεφαλής των δανειστών συζήτησαν για 2 ώρες με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα χωρίς η λέξη «απόλυση» να ακουστεί στο τραπέζι, όπως τουλάχιστον ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, ο οποίος εξήγησε ότι σήμερα ξεκινούν όλα, με την τρόικα να περιμένει επαρκείς εξηγήσεις για το πώς θα εκπληρωθούν 3 «διαρθρωτικά ορόσημα» που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα των απολύσεων.

Η τρόικα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητά εξηγήσεις για: 
– Τα οργανογράμματα των υπουργείων που έπρεπε να ολοκληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
– Την τύχη των 60.000 εργαζομένων που επηρεάζονται από αυτά τα νέα οργανογράμματα και
– Για το πώς θα ικανοποιηθεί η υποχρέωση 25.000 διαθεσιμοτήτων εντός του 2013, αλλά και ανακοίνωσης του συνόλου της διαθεσιμότητας έως το 2014 χωρίς να γίνουν απολύσεις.

Το δεύτερο ζήτημα που φέρεται να θίχτηκε χθες στην πρώτη συνάντηση τρόικας – υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό της ανεργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οι δανειστές φοβούνται την κοινωνική οργή, καθώς εκτιμάται ότι η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες. Οπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αναζητούνται λύσεις, μέσα όμως από λεφτά που ήδη είναι διαθέσιμα. 

Η συνάντηση των δύο πλευρών δεν κράτησε πολύ και ήταν εφ’ όλης της ύλης. Δεν ελήφθη καμία απόφαση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, καθώς οι επικεφαλής ήρθαν έχοντας μεν μία πρώτη εικόνα των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων, αλλά τους λείπουν αρκετά στοιχεία, ειδικά στο θέμα του Δημοσίου και των εσόδων. 

Αναμένονται ραντεβού με άλλους υπουργούς, με τον κ. Γ. Στουρνάρα ξανά την Τετάρτη όταν επιστρέψει από τη 2ήμερη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο τέλος της εβδομάδας. 
Στη χτεσινή συνάντηση επτά ήταν οι βασικοί άξονες της συζήτησης, το ζήτημα της διαθεσιμότητας, της ανεργίας (που συνδέθηκε και με την ανάπτυξη) καθώς επίσης και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η φορολογική διοίκηση (tax administration), οι αποκρατικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και η απόδοση φορολογιών μέτρων (κυρίως ΦΠΑ) που έθεσε ως θέμα η κυβέρνηση.

Αλεξία Μπακάκου  (εφημερίδα 6μερες)

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production