ChiosTV
troikano

Τροϊκανό μπλόκο στις ρυθμίσεις δανείων.

 

 

Φρένο στις προωθούμενες ρυθμίσεις ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών βάζει η τρόικα

 

Του Βασίλη Γεώργα (εφημερίδα των Συντακτών)

Φρένο στις προωθούμενες ρυθμίσεις ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών βάζει η τρόικα επικαλούμενη τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις τράπεζες και εκτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος τεσσάρων ετών.

Τις επόμενες ημέρες, με την έλευση των επικεφαλής της τρόικας, θα κριθεί αν και με ποια μορφή το νομοσχέδιο τελικά θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές επί τα χείρω προκειμένου να σωθεί έστω και επικοινωνιακά η παρτίδα για την κυβέρνηση, ώστε να μην αναγκαστεί να το αποσύρει εντελώς.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης ότι κάθε μέρα οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε μια ενδεχόμενη ρύθμιση αλλάζουν, καθώς «κοκκινίζουν» όλο και περισσότερα δάνεια και αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Υπό το πρίσμα αυτό δεν αποκλείεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο το πλαφόν του οικογενειακού εισοδήματος των 25.000 ευρώ, που αποτελεί το βασικότερο κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση ενυπόθηκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Στο παζάρι συμμετέχουν και οι τράπεζες, που ενώ από τη μια εμφανίζονται να συνδράμουν την κυβέρνηση σε επιχειρήματα και τεχνικά στοιχεία για τις διαπραγματευτικές τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει, από την άλλη συνομιλούν απευθείας με την τρόικα και θέτουν εμπόδια στη ρύθμιση.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και μερίδας τραπεζών προς την τρόικα είναι ότι η μη λύση του προβλήματος θα έχει μεγαλύτερο κόστος στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών (επισφάλειες). Στο πλαίσιο αυτό, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι η τελική «ζημιά» δεν θα είναι τέτοια που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις, έχει εκφράσει την άποψη ότι τα 50 δισ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και το ποσό αυτό περιλαμβάνει και ένα απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση απροσδόκητων εξελίξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.

«Δεν κάνουμε τη συζήτηση για να αποτύχουμε. Δεν είμαστε σε τεράστια απόσταση από την τρόικα. Πιστεύουμε ότι πάνω–κάτω θα είναι οι ίδιες ρυθμίσεις που έχουμε ανακοινώσει» δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά το πέρας της συνάντησής του με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζαννιάς, σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με το υπουργείο για τις ρυθμίσεις δανείων, ωστόσο πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για τον χρόνο και το τελικό περιεχόμενο της ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών προβλέπει την τετραετή καταβολή έντοκων δόσεων ίση με το 30% του εισοδήματος (μηδενικές καταβολές για ανέργους) εφόσον το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35% από το 2010 και είναι χαμηλότερο από 25.000 ευρώ.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production