ChiosTV

10 TIPS ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΠΝΙΑΣ

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για καλό και χαλαρωτικό ύπνο.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΣΤΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

Η αυπνία κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωής, όπως το μπλε φως της συσκευής κινητού τηλεφώνου ή το ψηφιακό ρολόι στο κομοδίνο σας. Το μπλε φως μπορεί να εμποδίσει τον καλό ύπνο.

Tip: Κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και άλλες πηγές παραγωγής μπλε φωτός μια ώρα πριν τον ύπνο. Καλύψτε όσες συσκευές δεν μπορείτε να κλείσετε.

AΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΥΠΝΟ

Ο σύντομος ύπνος επιδεινώνει την κατάσταση αν έχετε πρόβλημα να αποκοιμηθείτε. Αλλά αν πρέπει να κοιμηθείτε για λίγο, κάντε το για σύντομη διάρκεια και νωρίς την ημέρα. Αν κοιμηθείτε εντός 8 ωρών πριν την ώρα του ύπνου σας είναι πιθανό να σαμποτάρετε τον νυχτερινό ύπνο.

Tip: Όταν νυστάξετε, το απόγευμα, πηγαίνετε για περίπατο, πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή τηλεφωνήστε σε ένα φίλο.

ΜΠΛΟΚΑΡΕΤΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ

Όταν κοιτάτε το ρολόι τις περίεργες ώρες της νύχτας, ο ύπνος σας θα υποφέρει, καθώς ανησυχείτε σχετικά με το πόσες ώρες έμειναν πριν αρχίσει η πολυάσχολη ημέρα σας.

Tip: ‘Οσοι κοιτούν τα ρολόγια θα πρέπει να τα βάλουν σε συρτάρι, κάτω από το κρεβάτι ή μακριά από το βλέμμα τους.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΝ ΠΟΝΑΤΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Ο ελαφρύς πόνος στη μέση μπορεί να μη σας ξυπνήσει ενδεχομένως, αλλά μπορεί να διαταράξει τα βαθιά στάδια του ύπνου. Μια λύση είναι να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια για καλύτερη ευθυγράμμιση των γοφών και τη μείωση της πίεσης στη μέση.

Tip: ‘Οσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορούν να βάλουν ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά τους για να μειώσουν τον πόνο τη νύχτα.

ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Να αποφεύγετε τις βαριές τροφές και τα μεγάλα γεύματα αργά την ημέρα. Πειράζουν το πεπτικό και σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε καλά. Ορισμένοι άνθρωποι το κατορθώνουν με ελαφρύ σνακ το βράδυ ή με τροφές που φέρνουν ύπνο.

Tip: Τελειώστε τα σνακ τουλάχιστον μια ώρα πριν πάτε για ύπνο.

ΠΑΡΑΛΕΙΨΤΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Χρειάζεστε και άλλο λόγο για να διακόψετε το κάπνισμα; Η νικοτίνη είναι διεγερτική, όπως η καφεΐνη. Το κάπνισμα μπορεί να σας εμποδίσει να αποκοιμηθείτε και να επιδεινώσει την αυπνία.

Tip: Ενώ σχεδιάζετε τη στρατηγική διακοπής μπορεί ενδεχομένως να κοιμηθείτε λίγο καλύτερα αν καπνίζετε λιγότερα τσιγάρα, 4 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΣΕΞ

Ειδικοί δήλωσαν ότι ο ύπνος και το σεξ θα πρέπει να είναι τα μόνα που επιτρέπονται στο υπνοδωμάτιο. Μην κάνετε λογαριασμούς, μη μιλάτε στο τηλέφωνο και μη βλέπετε τηλεόραση. Οτιδήποτε σχετικό με το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να σχετίζεται με ξεκούραση και χαλάρωση.

Tip: Η καλύτερη θερμοκρασία για τους περισσότερους είναι προς τη δροσερή πλευρά –κάτω από 24 βαθμούς.

ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΡΟΛΟΙ

Να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα-ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η συνήθεια θα βάλει τον εγκέφαλο και τον οργανισμό σας σε υγιή κύκλο ύπνου- αφύπνισης. Με τον καιρό θα μπορέσετε να κοιμηθείτε γρήγορα και καλά.

Tip: Βγείτε έξω σε έντονο φως για 5- 30 λεπτά μόλις σηκωθείτε. Το φως είναι ο πιο ισχυρός ρυθμιστής του βιολογικού ρολογιού.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΦΕΪΝΗ

Ο καφές το πρωί είναι μια χαρά για τους περισσότερους, αλλά όταν το ρολόι δείξει μεσημέρι αποφύγετε την καφεΐνη σε τρόφιμα και ποτά. Η καφεΐνη παρεμβάλλεται με τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, επομένως ακόμα και μικρές ποσότητες που βρίσκονται στη σοκολάτα και τον καφέ χωρίς καφεΐνη μπορούν να επηρεάσουν την ξεκούρασή σας.

Tip: Διαβάστε τις ετικέτες. Ορισμένα παυσίπονα και χάπια αδυνατίσματος περιέχουν καφεΐνη.

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ

Η τακτική άσκηση έχει φανεί πως βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου αρκεί να μην ασκείστε κοντά στην ώρα που πάτε στο κρεβάτι. Η ενέργεια μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους. Προσπαθήστε να τελειώσετε την έντονη άσκηση 3-4 ώρες πριν την ώρα του ύπνου.

Tip: Απαλές ασκήσεις πνεύματος- σώματος είναι καλές πριν τον ύπνο. Γιόγκα, ται τσι, και παρόμοιες μέθοδοι είναι ιδανικές για πρόκληση ύπνου.

iatronet.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production