ChiosTV

ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών με επαρκές και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τώρα.  Κανείς δεν δικαιούται «να νίπτει τας χείρας του».

Το πρόβλημα υποστελέχωσης των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που απασχολεί ξανά την κοινωνία και τα ΜΜΕ, δυστυχώς δεν είναι σημερινό. Ως Χιακή Συμπολιτεία το είχαμε εντοπίσει και αναδείξει εγκαίρως, ύστερα από διεξοδική συζήτηση τόσο με τους υπευθύνους του Δήμου, όσο και με τους εργαζόμενους.

Μέχρι και σήμερα, το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου μάς απαντά ότι δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, παρ’ ότι σημαντικό μέρος των εξόδων λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών καλύπτονται από το ΕΣΠΑ. Τα κενά καλύπτονται με διάφορους τρόπους, όπως δίμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις και με ανάθεση του έργου σε ΚΟΙΝ.ΣΕΠ.

Με τέτοιου τύπου συμβάσεις, όμως, η παρούσα Δημοτική Αρχή ουσιαστικά παραμερίζει τους δημόσιους παιδαγωγούς  και  καταργεί στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη και διαφανής διαδικασία επιλογής του προσωπικού, ενώ η εναλλαγή του ανά 2 ή 5 μήνες δυσχεραίνει την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των νηπίων, καθώς καταστρατηγούνται βασικές παιδαγωγικές αρχές που συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας, και βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτονομίας και στην ομαλή κοινωνικοποίηση των νηπίων.

Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και καιρό. Αναρωτιόμαστε όμως ποιοι λόγοι οδήγησαν σήμερα στη δημοσιοποίηση ενός θέματος, που έχει τεθεί επανειλημμένως, χωρίς ποτέ να συζητηθεί σε βάθος και να αναζητηθεί οριστική λύση, από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Αναρωτιόμαστε γιατί στην πρόταση του Δήμου Χίου για πρόσληψη προσωπικού μέσω Κοινωφελούς Εργασίας δεν υπάρχει ούτε μια θέση ειδικότητας ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων ή ΠΕ Νηπιαγωγών; Πως εξηγείται σε πρόταση 175 θέσεων να μην ζητείται το προσωπικό που χρειάζονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να λειτουργήσουν;

Η εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και η διασφάλιση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους πρέπει να αποτελεί  κύριο μέλημα όλων μας. Η συζήτηση πρέπει επιτέλους να ανοίξει μέσα στην κοινωνία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και φορέων και φυσικά των γονέων.

Ως Χιακή Συμπολιτεία προτείνουμε να καλεστεί Ανοικτή Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή γονέων, εργαζομένων, πολιτών, απερχόμενης και νέας Δημοτικής Αρχής και όλων των εμπλεκομένων φορέων του νησιού, να υπάρξει ενημέρωση και να αναζητηθούν όλα τα πρόσφορα μέσα για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Είναι απαραίτητο να γίνει  κατανοητό ότι το πρόβλημα των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών είναι πρόβλημα όλης της χιακής κοινωνίας  και δεν πρέπει να συνεχίσει να διεκπεραιώνεται με αδιαφανείς και ευκαιριακές λύσεις. Με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production