ChiosTV

ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΙΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Γλαμπεδάκη και ομάδα ερευνητών και φοιτητών, την εβδομάδα 12-16 Ιανουαρίου στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Αθήνας. Η έρευνα αυτή αποτελεί εφαρμογή των θεωρητικών μαθημάτων που διδάσκονται στη Στατιστική του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και οι φοιτητές εκπαιδεύονται στη συλλογή και αξιοποίηση πραγματικών δεδομένων.

Δεν είναι παραγγελία από κανέναν και αποτελεί επιστημονική καταγραφή και αξιοποίηση των απόψεων των φοιτητών.

Το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Αθήνας είναι το τρίτο μεγαλύτερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας σε πληθυσμό φοιτητών. Απαριθμεί 26.000 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, με μεγάλο εύρος βαθμολογίας εισαγωγής και προσφέρει προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, που καθιστά τους φοιτητές του αντιπροσωπευτικό δείγμα του φοιτητικού πληθυσμού της επικράτειας.

Συμπεράσματα

Οι φοιτητές :

– Παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, δεν δραστηριοποιούνται στις πολιτικές παρατάξεις και θεωρούν ότι η ψήφος τους λαμβάνεται υπόψη από τους πολιτικούς.

– Είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση στη χώρα και θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα την ανεργία και τη μείωση μισθών και συντάξεων.

– Είναι διχασμένοι ως προς την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών.Είναι διχασμένοι ως προς την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών.

– Ψηφίζουν διαφορετικά από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εμφανίζονται στα Λευκά και Άκυρα ψηφοδέλτια και στην Αποχή.

– Θεωρούν ως καταλληλότερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,7% από τη ΝΔ.

– Είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα, αν τους ικανοποιούν οι θέσεις του και από αντίδραση στα άλλα κόμματα. Είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα, αν τους ικανοποιούν οι θέσεις του και από αντίδραση στα άλλα κόμματα.

– Το αριστερό τόξο διατηρεί την επιρροή του στους φοιτητές και κατ’ επέκταση στους νέους. Η πρόθεση ψήφου διαμορφώνει μια διαφορά 9,2% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν στις εκλογές του 2012 ήταν 11,2%. Οι αναποφάσιστοι φοιτητές είναι 35,8%.

– Μέτρια συσπείρωση (54% έως 68%) εμφανίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Χρυσή Αυγή. Σημαντικές διαρροές προς άλλα κόμματα εμφανίζουν όλα τα κόμματα.

– Η εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει το κόμμα που θα ψηφίσουν να ξεπεράσει την κρίση είναι μόλις 27%, όμως η σχετική αισιοδοξία την ανεβάζει στο 82%.

– Καταλληλότερος Πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ταυτότητα της έρευνας

1. Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 12-16 Ιανουαρίου, 2015.
2. Το δείγμα περιέλαβε 424 φοιτήτριες και φοιτητές, 45,3% αγόρια και 54,7% κορίτσια. Το δείγμα είναι στατιστικά ισχυρό.
3. Ο μέσος όρος της ηλικίας των φοιτητών είναι 21 έτη (κεντρικός μήνας γέννησης: ο Οκτώβριος του 1993).
4. Το 30% των φοιτητών εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του.
5. Οι ερωτηθέντες φοιτητές προέρχονται από 47 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας (το 84% της επικράτειας)
6. Το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών έχει ξαναψηφίσει (86,7%).

Α. Γενικές Πολιτικές απόψεις

1. Καθοριστική η ψήφος των φοιτητών
Οι μισοί φοιτητές, δυο στους τέσσερις (48%), πιστεύουν ότι η ψήφος τους παίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Ένας στους τέσσερις φοιτητές (26%) δεν είναι σίγουρος ότι οι πολιτικοί θα επηρεαστούν από την ψήφο του, ενώ ένας στους τέσσερις φοιτητές (26%) θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους την ψήφο του και τα μηνύματα της.

1  Καθοριστική ψήφος.jpg

2. Φοιτητές και φοιτητικές παρατάξεις
Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (88,0%) δεν είναι μέλος σε καμιά φοιτητική παράταξη.

2  Φοιτητικές Παρατάξεις.jpg

3  Ψήφος φοιτητών πολιτικών παρατάξεων.jpg

3. Φοιτητές και πολιτικά δρώμενα
Οι φοιτητές ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα και παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις. Παρόλον ότι το 43% των φοιτητών παρακολουθούν συστηματικά τις πολιτικές εξελίξεις, ένα επιπρόσθετο σημαντικό ποσοστό (42%) θεωρεί ότι τις παρακολουθεί, όχι όμως όσο θα έπρεπε αναλυτικά.

4  Πολιτικές εξελίξεις.jpg

4. Τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας από την πλευρά των φοιτητών
Τα προβλήματα που απασχολούν της Ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τις απόψεις των φοιτητών είναι:

Ανεργία: 23,7%
Μειώσεις μισθών και συντάξεων: 16,8%
Διαφθορά: 16,2%
Πρόνοια: 14,2%
Εκπαίδευση: 13,9%
Αναξιοκρατία: 12,2%
Άλλα: 3,2%

5  Προβλήματα Ελλην Κοινωνίας.jpg

5. Δυσαρέσκεια των φοιτητών για την πολιτική κατάσταση
Σχεδόν το σύνολο των φοιτητών (90,6%) δηλώνει ότι είναι δυσαρεστημένο με την παρούσα πολιτική κατάσταση.

6  Δυσαρέσκεια Φοιτητών.jpg

6. Οι φοιτητές και η αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών

Οι φοιτητές, με μικρή διαφορά, πιστεύουν τόσο πως θα ήταν καλύτερα να γίνουν αργότερα οι εκλογές (37,7%) όσο και ότι ήταν απαραίτητες (35,1%). Σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων, ένας στους τέσσερις, που δεν είναι πεπεισμένοι αν οι εκλογές ήταν αναγκαίες ή πρόωρες.

7  Πρόωρες εκλογές.jpg

Β. Τάσεις και Απόψεις για τα Πολιτικά Κόμματα

7. Τι ψήφισαν οι φοιτητές στις περασμένες εκλογές
Τα κόμματα του αριστερού τόξου μαζί με τα μικρά, συγκέντρωσαν στις περασμένες εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία του φοιτητικού εκλογικού σώματος (50,5%). Τα Λευκά/Άκυρα και η Αποχή συγκέντρωσαν το 27,1%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν μόλις το 22,4% των προτιμήσεων των φοιτητών.

8  Ψήφος το 2012.jpg

8. Σχετικότητα της ψήφου των φοιτητών με του γενικού πληθυσμού
Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2012, το 15,7% των φοιτητών ψήφισε μικρά κόμματα που δεν αντιπροσωπεύθηκαν στη Βουλή. Το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού πληθυσμού άγγιξε το 19,0%.

9  Συγκριτική ψήφος με γενικό πληθυσμό.jpg

10 Σχετικές διαφορές ανά κόμμα.jpg

9. Ποιό κόμμα θεωρούν οι φοιτητές καλύτερο για τη διαχείριση της κατάστασης
Η πλειοψηφία των φοιτητών (57,5%) θεωρεί πως κανένα κόμμα δεν είναι κατάλληλο να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση. Για τα κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, παρατηρούμε ότι μόνον ένας φοιτητής στους 8 θεωρεί κατάλληλο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις ένας στους 12 θεωρεί κατάλληλη τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το πιο κατάλληλο κόμμα με διαφορά 4,7 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ που τοποθετείται ως δεύτερο κόμμα ως προς την καταλληλότητα της διακυβέρνησης της χώρας.

11 Διαχείριση κατάστασης.jpg

10. Θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα; Και αν ναι, για ποιόν λόγο;
Περισσότεροι από τους μισούς νέους (56,8%) είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα, κύρια λόγω των θέσεών του (52,0%) και από αντίδραση στα άλλα κόμματα (25,8%).

12 Ψήφος σε νέο κόμμα.jpg

13 Λόγοι ψήφου σε νέο κόμμα.jpg

11. Πρόθεση ψήφου
Η πρόθεση ψήφου των φοιτητών στο σύνολο του δείγματος, εμφανίζεται στο ακόλουθο γράφημα. Η άκυρη και η λευκή ψήφος, η αποχή και η αναποφάσιστη ψήφος ανέρχονται συνολικά στο 43,3% και μειώνουν κατά πολύ τα δηλούμενα ποσοστά των άλλων κομμάτων.

14 Πρόθεση ψήφου.jpg

Το 17,2% των φοιτητών προτίθεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 8% τη ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ των προθέσεων για τα δυο κόμματα ανέρχεται σε 9,2% όταν στις εκλογές του 2012, ήταν 11,2%. Μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι θα ψηφίσει και το ΚΚΕ (8,5%) που συνηγορεί στη θέση ότι το αριστερό τόξο έχει μεγαλύτερη επιρροή στους νέους απ’ότι τα συντηρητικά κόμματα. Το ποτάμι ξεπερνά τη Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ θα αντιπροσωπευτούν στη Βουλή αν και ο γενικός πληθυσμός ψηφίσει όπως οι φοιτητές. Τα ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ είναι κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ κάτω από το όριο.

12. Αιτιολογία της ψήφου των φοιτητών
Οι φοιτητές αιτιολόγησαν την πρόθεση ψήφου τους ως εξής:

15 Αιτιολογία ψήφου.jpg

Παρατηρούμε ότι η πρόθεση ψήφου των φοιτητών διαμορφώνεται κύρια από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Οι προεκλογικές δηλώσεις των κομμάτων επηρεάζουν μόνον έναν στους επτά φοιτητές και ένας στους δεκατέσσερις προτίθεται να ψηφίσει το συγκεκριμένο κόμμα από αντίδραση σε άλλο κόμμα. Το περιβάλλον τους, τούς επηρεάζει λιγότερο, αφού το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον τους επηρεάζει μόνον κατά 6,1% το καθένα, ενώ το φιλικό, ακόμα λιγότερο, με ποσοστό 3,4%.

13. Συσπείρωση και διαρροές ψηφοφόρων φοιτητών

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση εμφανίζει το ΚΚΕ με 68% και ακολουθεί η ΝΔ με 66%, η Χρυσή Αυγή με 58% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 54%. Είναι μη αναμενόμενο το γεγονός ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει μικρότερη συσπείρωση από τη ΝΔ, όταν έχει ανοδική πορεία και θα περίμενε κάποιος να προσελκύει ψηφοφόρους και όχι να χάνει.

16 Συσπείρωση και Διαρροές.jpg

17 Συσπείρωση και Διαρροές από κόμμα σε κόμμα.jpg

18 Αναποφάσιστοι.jpg

Άξιο παρατήρησης είναι επίσης το γεγονός ότι το 28% των φοιτητών που ψήφισαν κάποιο μικρό κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, θα ψηφίσουν τώρα ένα από τα κόμματα που προσπαθούν να αντιπροσωπευτούν στη νέα Βουλή. Αντίστοιχα, το 27% των φοιτητών που ψήφισαν Λευκό/Άκυρο και το 33% των φοιτητών που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, προτίθενται τώρα να ψηφίσουν κάποιο κόμμα.

14. Εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση του κόμματος που θα ψηφίσουν

Το 26,9% είναι βέβαιοι ότι το κόμμα που θα ψηφίσει θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της χώρας και το 54,7% είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα τα καταφέρει. Μόνο το 16,8% είναι απόλυτα αρνητικοί στην υπόθεση ότι το κόμμα που θα ψηφίσουν θα διαχειριστεί με επιτυχία την κρίση.

19 Εμπιστοσύνη στο κόμμα που ψηφίζουν.jpg

15. Εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση κόμματος που δεν θα ψηφίσουν
Ελάχιστοι φοιτητές, (0,9%), θεωρούν βέβαιο ότι ακόμα και αν δεν κυβερνήσει το δικό τους κόμμα, η χώρα θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, ενώ το 30,9% διατηρεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχία κυβέρνησης άλλου πολιτικού χώρου και το 63,9% είναι απαισιόδοξοι σε μια τέτοια προοπτική.

20 Εμπιστοσύνη σε κόμμα που ΔΕΝ ψηφίζουν.jpg

16. Καταλληλότερος Πρωθυπουργός
Σχεδόν οι μισοί φοιτητές (44,1%) θεωρούν ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για Πρωθυπουργός. Το 20% θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα και το 10,4% τον Αντώνη Σαμαρά. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούνται κατάλληλοι από μέχρι το 5% των φοιτητών.

21 Καλύτερος Πρωθυπουργός.jpg

star.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production