ChiosTV

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΕ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά και μειώνεται η πιθανότητα γέννησης μεγαλύτερου σεισμού και πιθανότατα μπορούμε να μιλάμε για τον κύριο σεισμό» λέει στο TheTOC.gr ο καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο διπλός σεισμός ταρακούνησε τους κατοίκους της Χαλκίδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική. Οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατέγραψαν τις δύο ισχυρές δονήσεις μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 01:05 και 01:09.

Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 81 χιλιομέτρων βόρειο-βορειοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

«Ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο. Η εστία είναι από ρήγματα που έχουν μια διεύθυνση βορειοδυτική-νοτιοδυτική και το βάθος ήταν 10 χιλιομέτρων», εξηγεί ο κ. Λέκκας.

Δεν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αταλάντης 

«Δεν ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Αταλάντης. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ικανοποιητικά με την κατάσταση να εκτονώνεται, μειώνοντας την πιθανότητα γέννησης μεγαλύτερου σεισμού και έτσι πιθανότατα να μπορούμε να μιλάμε για τον κύριο σεισμό», δηλώνει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Οπως λέει ο κ. Λέκκας, «κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης υπάρχει η ρηξιγενής ζώνη που δημιουργεί το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Εχουμε μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί μεγαλύτερος σεισμός. Σιγά σιγά περνάει το φαινόμενο».

Διχογνωμία των σεισμολόγων 

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε σήμερα το πρωί.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ-1, δηλώνει ότι η μετασεισμική ακολουθία δεν τον ικανοποιεί και πιθανότατα να μην είναι ο κύριος σεισμός.

«Η περιοχή αυτή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Η μετασεισμική ακολουθία που έχουμε γράψει εμένα δεν με ικανοποιεί. Αν δεν έχουμε αρκετούς μετασεισμούς πάνω από 4 – 4,5 Ρίχτερ πρέπει να είμαστε λίγο προβληματισμένοι. Μια ανάλυση που κάναμε έδειξε ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν είναι το ρήγμα της Αταλάντης, είναι προς στα ανατολικά και μας κάνει να είμαστε πιο ήσυχοι.

Τις επόμενες μέρες πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Βεβαίως, μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός. Να αποφύγουν τα παλιά σπίτια οι κάτοικοι στη Μαλεσίνα, και στη Χαλκίδα».

Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας. Πάντως ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμόαπό τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και μεις οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμόκαι πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Η στιγμή του σεισμού

Η πρώτη δόνηση, καταγράφηκε στις 01:05. Μετά από τέσσερα λεπτά ακολούθησε και δεύτερη στις 01:09.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία.

Οι κάτοικοι στη Χαλκίδα, πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και κάποιοι βγήκαν από τα σπίτια τους έντρομοι από τις ισχυρές δονήσεις.

thetoc.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production