ChiosTV

ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΕΡΠΗ ΜΕ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Ο ιός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με δύο νέες, σουηδικές μελέτες.

Όπως έδειξαν, όταν κάποιος είναι φορέας ορισμένων αντισωμάτων στον ιό του απλού έρπητα, όπως αποκαλείται επιστημονικά, διπλασιάζεται ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

«Δεν ξέρουμε αν το εύρημα αυτό σημαίνει πως η καταπολέμηση του ερπητοϊού μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της μίας μελέτης δρ Ούγκο Λέβχαϊμ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Κοινότητας & Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Umeå, στη Σουηδία.

«Και αυτό, διότι αν ισχύουν τα ευρήματά μας στον γενικό πληθυσμό, τότε ποσοστό 40% έως 50% των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι μολυσμένοι με τον ιό αυτό».

Η λοίμωξη με τον ιό του απλού έρπητα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι έως και το 90% του πληθυσμού είναι μολυσμένο με τον ιό αυτό, ο οποίος άπαξ και μολύνει τον οργανισμό, δεν εξαλείφεται ποτέ αλλά παραμένει αδρανής σε αυτόν.

Η θεωρία πίσω από τη συσχέτιση του ιού με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι ο ιός εξασθενεί το ανοσοποιητικό και βρίσκει ευκαιρία να εισέλθει στον εγκέφαλο, όπου ενεργοποιεί την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη του δρος Λέβχαϊμ συμμετείχαν 3.432 εθελοντές ηλικίας 48 έως 77 ετών, οι 245 εκ των οποίων εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ στην διάρκεια των 11 ετών που τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές.

Όσοι είχαν στο αίμα τους αντισώματα anti-HSV IgMδιέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.

Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων υποδηλώνει ενεργοποίηση λανθάνοντος (ανενεργού) ιού απλού έρπητα, δηλαδή παλιά μόλυνση με τον ιό αυτό.

Στην δεύτερη μελέτη, αναλύθηκαν δείγματα αίματος που είχαν δώσει 360 πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ έως και 9,6 χρόνια πριν αρρωστήσουν, και συγκρίθηκαν με εκείνα ισάριθμων υγιών εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές είχαν αντισώματα του ιού 6,6 χρόνια πριν αρρωστήσουν, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο δρ Λέβχαϊμ εκτιμά πως τα ευρήματα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά όντως ο ιός του έρπη παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

tanea.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production