ChiosTV

ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ: ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Στο τέλος Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η φετινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι καταναλωτές θα δουν αισθητή διαφορά στην τιμή σε σχέση με πέρυσι.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατά 30% διαμορφώνει την τιμή λιανικής περίπου στα 1,1 ευρώ το λίτρο

Η μείωση του ειδικού φόρου κατά 30% διαμορφώνει την τιμή λιανικής περίπου στα 1,1 ευρώ το λίτρο ενώ αν δεν αλλάξουν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το τελικό κόστος μπορεί να πέσει και κάτω από τα 80 λεπτά.

  • Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%. Ο φόρος ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Ετσι, θα προκύψει μείωση του ειδικού φόρου περίπου κατά 100 ευρώ στα 1000 λίτρα ή κατά 10 λεπτά στο λίτρο. Επειδή όμως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης επιβάλλεται και ΦΠΑ, το τελικό όφελος για τον καταναλωτή θα ανέβει στα 12-13 λεπτά το λίτρο.
  • Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η τιμή λιανικής θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,22-1,23 λεπτά ανά λίτρο. (σ.σ η σημερινή exfactory τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 93,5 λεπτά ανά λίτρο και σε αυτή την τιμή πρέπει να προστεθεί το εμπορικό κέρδος -περίπου 60 λεπτά- και ο ΦΠΑ με συντελεστή 23%). Μετά την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η τιμή λιανικής για όλη την αγορά θα ανέλθει στα 1,1 ευρώ ανά λίτρο.
  • Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι διατηρείται και το επίδομα θέρμανσης. Αν το επίδομα δοθεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν και πέρυσι, τότε οι δικαιούχοι θα πληρώνουν ακόμη και κάτω από 80 λεπτά το λίτρο δεδομένου ότι το επίδομα ανέρχεται στα 35 λεπτά ανά λίτρο για τους δικαιούχους.

Το μέτρο 5πλασιασμού του ειδικού φόρου  ήταν αποτυχημένο καθώς προκάλεσε κατάρρευση της ζήτησης

Ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι για να… αυξήσει ταέσοδα. Αλλωστε το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ότι το μέτρο του πενταπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης (αυξήθηκε από τα 60 λεπτά στα 330 λεπτά) ήταν αποτυχημένο καθώς προκάλεσε κατάρρευση της ζήτησης.

Στα δύο χρόνια που εφαρμόσαμε τον αυξημένο φόρο, η κατανάλωση υποχώρησε κατά 71% και 66% αντίστοιχα. Τα νοικοκυριά είτε στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας που δεν φορολογούνται (π.χ ξύλο μεγάλες ποσότητες μπήκε λαθραία στη χώρα ή κόπηκε παράνομα από δάση) ή απλώς… πάγωσαν.

thetoc.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production