ChiosTV

ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΑΣΩΘΗΚΑΝ

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου κατατέθηκε και ψηφίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, τροπολογία για τη νόμιμη καλλιέργεια των αγρών που έχουν δασωθεί στο πέρασμα του χρόνου. Με την παραπάνω τροπολογία, λύνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών της Χίου. Για την γεωργική και δενδροκομική  εκμετάλλευση των αγρών που η αεροφωτογραφία του 1945 ή του 1960 έδειχνε ότι ήταν χωράφια, από εδώ και στο εξής, θα απαιτείται μόνο τίτλος δεκαετίας.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο: «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση-βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών-ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι στους μικρούς οικισμούς της Ελλάδας, που εγκαταλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του 1940, ως επί το πλείστον, λόγω μετανάστευσης, εμφυλίου ή αστυφιλίας, παρατηρείται η γενικευμένη αλλαγή στη μορφή των παλαιών αγρών. Ο μικρός κλήρος των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, στο πέρασμα των δεκαετιών, που ακολούθησε την εγκατάλειψη τους, δασώθηκαν. Ωστόσο, αυτοί οι μικροί κλήροι, ήταν αγροτικά ιδιωτικά ακίνητα, τα οποία καλλιεργούσαν οι κάτοικοι των εγγυτέρων οικισμών.

Με την ψήφιση της τροπολογίας,  όσες από τις εκτάσεις αυτές έχουν σήμερα μορφή δασικής έκτασης και στερούνται των παραπάνω τίτλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αποκλειστικά και μόνο για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, κατόπιν αίτησης στον οικείο δασάρχη και σε περίπτωση ελλείψεως αυτού στην οικεία δασική υπηρεσία, του προσώπου που προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών, δυνάμει τίτλου ιδιοκτησίας μεταγενέστερου μεν της 23ης Φεβρουαρίου 1946, μέχρι δέκα ετών από την δημοσίευση του παραπάνω νόμου. Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη έκταση, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, η πράξη αναδάσωσης ανακαλείται.

Με την προσθήκη αυτή, ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας και η αγροτική καλλιέργεια και αποκαθίσταται ένα σημαντικό κομμάτι του αγροτικού ιστού της χώρας μας, ειδικά στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production