ChiosTV

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Από στιγμή σε στιγμή οι επίσημες ανακοινώσεις για τους νέους υπουργούς. Στις 16:00 με 17: 00 το απόγευμα αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της νέα κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και ο πρώτος ξένος αξιωματούχος φτάνει στη χώρα μας την Πέμπτη. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί τέσσερα υπερυπουργεία.

Στη θέση του κυεβρνητικού εκροσώπου αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Συγκεκριμένα:

Στο νέο υπερυπουργείο  Εσωτερικών συγχωνεύονται  οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης  3) Δημόσιας Τάξης και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Στο συνιστώμενο υπερυπουργείο Οικονομίας ενσωματώνονται  οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ενα τρίτο υπερυπουργείο “Παραγωγικής Ανασυγκρότησης” δημιουργείται από τη συγχώνευση των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος- Ενέργειας  2) Αγροτικής Ανάπτυξης και  3) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας

Συγχωνεύονται σε ένα  τα  υπουργεία: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα υπόλοιπα έξι υπουργεία που παραμένουν όπως είχαν, είναι τα: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών,  Δικαιοσύνης, Εργασίας και  Υγείας.

Η  Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας  στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Οι υπουργοί
 
Σύμφωνα με τις τελευτάιες πληροφορίες ο Γιάννης Δραγασάκης θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με νεα διευρυμένα καθήκοντα και ρόλο γενικού συντονιστή επί των οικονομικών. Στο  Επικρατείας ο Νίκος Παππάς.  O Νίκος Κοτζιάς, Εξωτερικών, αναπληρώτρια Νάντια Βαλαβάνη, υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Νίκος Χουντής.
Yπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τονΕυκλ. Τσακαλώτο. Ο κ. Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ ακούγεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σε αυτή τη δομή θα είναι ενταγμένη η ομάδα διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί και στην οποία αναμένεται και ακούγεται ότι θα ανατεθούν ρόλοι σε πρόσωπα όπως η Ράνια Αντωνοπούλου (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και κατά κάποιους, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σε περίπτωση που η Λούκα Κατσέλη αναλάβει επικεφαλής στο ΤΧΣ θα αποτελεί και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες, αλλά ακούγεται και το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.
Στο υπουργείο Υγείας πηγαίνει ο Π. Κουρουμπλής με Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό και υφυπουργός Υγείας ο Δημήτρης Στρατούλης. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης  ακούγεται το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σε αυτό το υπέρ-υπουργείο αναμένεται να τοποθετηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Ν. Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Άμυνας φαβορί δείχνει να είναι ο Πάνος Καμμένος.

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και στον τομέα της Ασφάλισης ο Δημήτρης Στρατούλης.

Τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει ο Πάνος Καμμένος. Ακόμη τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα πάρουν υφυπουργεία. Τα ονόματα είναι  Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Έλενα Κουντουρά, Νίκος Νικολόπουλος, Τέρενς Κουίκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κουικ αναμένεται να τοποθετηθεί στο υφυπουργείο Επικρατείας. Οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να τοποθετηθούν στο υφυπουργείο Υγείας και στο υφυπουργείο Παιδείας.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, 33 ετών, θα οριστεί υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Τσίπρα εδώ και χρόνια, με σπουδές στη νομική και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Είχε διοριστεί νομικός σύμβουλος του γραφείου του Τσίπρα στη Βουλή.
Ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Νίκο Παππά στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί πρωθυπουργός, θα είναι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.
madata.gr

chios_tv

Add comment

Graphic Design & Print Studio

Ιστορικό

Meci Production

Meci Production